benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Italijanski senat: Operacijo Mare nostrum naj prevzame EU

Deli na:
Italijanski senat: Operacijo Mare nostrum naj prevzame EU

Foto: Reuters

Italijanski senat je včeraj Evropsko unijo pozval, naj prevzame operacijo Mare nostrum, v okviru katere sta italijanska vojska in obalna straža letos iz Sredozemskega morja rešili več 10.000 migrantov.

Senat v zavezujoči resolucijo poziva vlado, naj razmisli, da bi z začetkom italijanskega predsedovanja EU v drugi polovici letošnjega leta operacijo preoblikovali v misijo EU.

Italija se sooča z rekordnim pritokom migrantov iz severne Afrike, med njimi je mnogo sirskih beguncev. Oblasti ocenjujejo, da je od začetka leta v državo po morju prispelo že več kot 50.000 ljudi. Lani jih je v celem letu 43.000.

Senatorji opozicijskih strank Severna liga in Naprej Italija so v sredo v razpravi opozorili na možnost, da bo do konca leta na italijanskih obalah pristalo več kot 100.000 priseljencev. Zavzeli so se ustavitev patrulj, ki državo mesečno stanejo deset milijonov evrov, češ da so magnet za migrante, saj je prečkanje morja tako manj nevarno.


Opozicijske resolucije so bile zavrnjene, so se pa koalicijski senatorji strinjali, da operacija Mare nostrum, v kateri je nekaj mesecev z ladjo Triglav sodelovala tudi Slovenska vojska, ni vzdržna. Luigi Compagna iz Nove desne sredine notranjega ministra Angelina Alfana jo je označil za nočno moro.

Senatorji so vlado tudi pozvali, na poskuša doseči spremembo uredbe Dublin, v skladu s katero je za azilante odgovorna tista država, v katero vstopijo.

Državni sekretar v kabinetu premiera Gaziano Delrio je dejal, da je skoraj 80 odstotkov migrantov, ki pridejo v Italijo, upravičenih do mednarodne zaščite, in se je strinjal, da bi jim morali dovoliti prosto gibanje po Evropi.

Medtem se pritok migrantov nadaljuje. Italijanska mornarica in obalna staža sta od srede rešili skoraj 700 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.