Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Italijanski senat o "materi vseh reform" - zmanjšanju svojih pristojnosti

Deli na:
Italijanski senat o "materi vseh reform" - zmanjšanju svojih pristojnosti

Foto: Reuters

Italijanski senat bo danes v drugem branju odločal glede ustavne reforme, ki naj bi v prvi vrsti zmanjšala pristojnosti zgornjega doma italijanskega parlamenta in sistem naredila učinkovitejši. Senatorji naj bi glasovali popoldne, zaenkrat pa kaže, da bo reforma dobila zadostno podporo.

Senat bi s 315 sedežev zmanjšali na 100, senatorji ne bi bili več neposredno izvoljeni, ampak bi bili predstavniki italijanskih dežel in večjih mest. Pristojnosti bi imeli le pri zakonih, ki bi zadevali občine, dežele in pokrajine, etnična vprašanja in ustavne spremembe, ne bi pa imeli več moči odločanja o zaupnici vladi.

Današnje glasovanje v senatu velja za odločilno prelomnico pri uveljavljanju te reforme, čeprav bo po treh mesecih potrebno še tretje branje. Večina vseh glasov senatorjev naj bi bila sicer zagotovljena, a če ne bodo dosegli dvotretjinske večine, bo opozicija lahko zahtevala tudi ljudski referendum o tem vprašanju.

Cilj reforme, ki jo je premier Matteo Renzi označil za "mater vseh reform", je odpraviti predvsem možnosti za medsebojno blokado med senatom in poslansko zbornico, do česar je v Italiji prihajalo precej pogosto, še posebej, če je imela v enem domu večino ena politična opcija, v drugem pa druga.