slabost Svet24.si

Celje, pozor: 47 ljudi iskalo zdravniško pomoč ...

Ragnitz, neznan plin Svet24.si

FOTO: Alarm streljaj od slovenske meje, na nebu se...

Branko Marinič Necenzurirano

Župan skriva, komu je prodal zemljo, ki jo ...

ales-primc_bobo Reporter.si

Še en Primčev referendum ni mogoč: pozno ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Presenečenje! Eden najboljših Slovencev se ...

Anamarija snemanje Njena.si

Koliko ur na dan snemajo Exatlon?

nzs tk Ekipa24.si

NZS na pomoč pri predsedniških volitvah! ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Italijanski politiki z javnim denarjem plačujejo novinarje

Deli na:
Italijanski politiki z javnim denarjem plačujejo novinarje

Foto: Reuters

Sredi avgustovskih kislih kumaric so italijanski politiki poskrbeli za novo afero. Eden od osrednjih italijanskih časnikov La Repubblica je namreč razkril, da deželni svetniki za svojo promocijo v medijih brez slabe vesti porabljajo davkoplačevalski denar.

Za pogovor na televiziji ali javljanje na radiu novinarjem plačujejo med 200 in 500 evri, plačila posameznih svetnikov pa za več pojavljanj segajo tudi do 1500 evrov in to vse z bančnih računov svetniških skupin, ki jih vsako leto financira država.

La Repubblica, ki je prakso odkrila pri svetnikih vseh barv v Emiliji-Romanji, razkriva, da je to povsem ustaljena praksa in da svetniki v tem ne vidijo nič spornega.

Da gre za ustaljeno prakso, priča tudi izjava ene od regionalnih medijskih hiš. Dejali so namreč, da za svoje oddaje ne prejemajo državnega denarja, da pa zato vsi politiki vedo, da nastop v njihovih oddajah stane 200 evrov in še nihče se ni pritoževal.

Med svetniki, ki novinarje oziroma medijske hiše plačujejo za nastope na televiziji ali radiu, se je tako znašel član gibanja Pet zvezd Giovanni Favia, ki je med volivci podporo dobil prav s pomočjo gesel proti zapravljivi in pokvarjeni politični kasti.

Oglasili so se že tudi v deželnem združenju novinarjev, kjer bodo uvedli preiskavo domnevnega plačevanja novinarjev za pogovore.

Dokazov o sporni praksi, kot pravijo, nimajo, se je pa tokrat prvič zgodilo, da so politiki vseh barv tako odkrito priznali, da kupujejo nastope v medijih. Prepričani so, da takšna praksa močno škoduje kredibilnosti novinarskega poklica.