mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Italijanska policija preiskuje vatikanske bančne transakcije

Deli na:
Italijanska policija preiskuje vatikanske bančne transakcije

Foto: Reuters

Italijanska policija je odkrila 13 sumljivih denarnih transakcij pri vatikanski banki IOR, prejšnji teden aretirani duhovnik Nunzio Scarano pa je bil prijet, ker je med drugim dal svojim prijateljem na voljo svoje bančne račune za denarne transakcije, danes poroča italijanski časnik Corriere della Sera.

Po poročanju časnika so sumljive transakcije obsegale več kot milijon evrov. Corriere della Sera je navajal podatke iz dokumentov preiskave proti monsignorju Nunziu Scaranu, vatikanskemu računovodji, ki so ga aretirali v okviru preiskav vatikanske banke. Scarano je osumljen, da je svojim prijateljem dovolil uporabo svojih bančnih računov pri banki. Za njim naj bi se skrivali posamezniki, ki so se okoristili s transakcijami, tako da Scarano prekinja izsledljivost denarja, piše v dokumentih.

Scarano naj bi imel dostop do vrste bančnih računov IOR v Italiji in tujini, pa tudi do depozitov agencije APSA, ki upravlja z vatikanskim premoženjem in naložbami. Scarano je bil na agenciji zaposlen, dokler ni bil suspendiran.

Scarana so v petek aretirali zaradi suma, da je poskušal prenesti 20 milijonov evrov za italijansko družino D'Amico, ki ima sicer v lasti floto tankerjev. Njegovi odvetniki so sporočili, da je zanikal vse obtožbe.

Vatikanska banka IOR je bila sicer v preteklih mesecih tarča številnih obtožb zaradi pomanjkanja preglednosti in nespoštovanja mednarodnih standardov proti pranju denarja in financiranju terorizma, zaradi česar je papež Frančišek prejšnji teden ustanovil posebno preiskovalno komisijo, ki je zadolžena za pregled aktivnosti IOR.