Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Italija po šestih tednih krize: Napolitano poziva k veliki koaliciji

Deli na:
Italija po šestih tednih krize: Napolitano poziva k veliki koaliciji

Foto: Reuters

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je včeraj pozval italijanske stranke, naj presežejo ideološke razlike ter z oblikovanjem velike koalicije zaključijo šest tednov trajajočo politično krizo. Napolitano, čigar mandat se izteče prihodnji mesec, je izpostavil "nujno potrebo" po oblikovanju nove vlade.

Italijanski predsednik je izjavo podal, potem ko je prejel končni poročili desetih strokovnjakov. Te je prosil za identifikacijo tistih gospodarskih in institucionalnih reform, na katerih bi lahko nova vlada, sestavljena iz desnosredinskih in levosredinskih strank, gradila skupno politično platformo.

Strokovnjaki so podali številne predloge, vključno s spremembo volilne zakonodaje, omejevanjem financiranja strank, poenostavljanjem parlamentarnih postopkov, reformo sodstva ter spodbujanjem gospodarske rasti. Italija, tretje največje gospodarstvo v območju evra, je od sredine leta 2011 v recesiji, od februarskih volitev pa v političnem pat položaju.

"Sedaj so na potezi politične moči," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril Napolitano. "Naloga mojega naslednika bo potegniti zaključke," je še dejal.

Mandat Napolitana se izteče 15. maja in odhajajoči italijanski predsednik zato, čeprav v italijanskem parlamentu ne morejo doseči dogovora o vladi, ne more razpisati novih predčasnih volitev. Parlament bo formalno volitve njegovega naslednika začel prihodnji četrtek.

Novi predsednik - če bo izvoljen - bo lahko politični pat položaj v parlamentu, ko nobena politična opcija ne more sestaviti vlade, presekal z razpustitvijo parlamenta in razpisom novih predčasnih volitev. Če bo do teh prišlo, pa za zdaj najbolje kaže Berlusconijevemu Ljudstvu svobode.