Joži Lesiček-glavna Nova Dobra karma

Ljubezen po domače: Joži iskreno o tem, kaj se ...

horoskop_astrologija Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 25. januarja

zoran jankovic pl Reporter.si

Kako je Zoran Janković »izdal« rdečo zvezdo: Z...

janez janša Svet24.si

Janša: Najkasneje v sredo bo prišlo do sprememb,...

šola, koronavirus, šolstvo, učenje Necenzurirano

Dragi mladi, krivi smo. Odrasli. #kolumna

raiven Odkrito.si

Bi prepoznali to nenaličeno slovensko glasbenico?

josipa-karimović Njena.si

Srečno zaljubljena, a še vedno prodaja gole ...

Svet

Italija po šestih tednih krize: Napolitano poziva k veliki koaliciji

Deli na:
Italija po šestih tednih krize: Napolitano poziva k veliki koaliciji

Foto: Reuters

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je včeraj pozval italijanske stranke, naj presežejo ideološke razlike ter z oblikovanjem velike koalicije zaključijo šest tednov trajajočo politično krizo. Napolitano, čigar mandat se izteče prihodnji mesec, je izpostavil "nujno potrebo" po oblikovanju nove vlade.

Italijanski predsednik je izjavo podal, potem ko je prejel končni poročili desetih strokovnjakov. Te je prosil za identifikacijo tistih gospodarskih in institucionalnih reform, na katerih bi lahko nova vlada, sestavljena iz desnosredinskih in levosredinskih strank, gradila skupno politično platformo.

Strokovnjaki so podali številne predloge, vključno s spremembo volilne zakonodaje, omejevanjem financiranja strank, poenostavljanjem parlamentarnih postopkov, reformo sodstva ter spodbujanjem gospodarske rasti. Italija, tretje največje gospodarstvo v območju evra, je od sredine leta 2011 v recesiji, od februarskih volitev pa v političnem pat položaju.

"Sedaj so na potezi politične moči," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril Napolitano. "Naloga mojega naslednika bo potegniti zaključke," je še dejal.

Mandat Napolitana se izteče 15. maja in odhajajoči italijanski predsednik zato, čeprav v italijanskem parlamentu ne morejo doseči dogovora o vladi, ne more razpisati novih predčasnih volitev. Parlament bo formalno volitve njegovega naslednika začel prihodnji četrtek.

Novi predsednik - če bo izvoljen - bo lahko politični pat položaj v parlamentu, ko nobena politična opcija ne more sestaviti vlade, presekal z razpustitvijo parlamenta in razpisom novih predčasnih volitev. Če bo do teh prišlo, pa za zdaj najbolje kaže Berlusconijevemu Ljudstvu svobode.

Loading...