stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bersani dobil mandat za sestavo nove italijanske vlade

Deli na:
Bersani dobil mandat za sestavo nove italijanske vlade

Foto: Reuters

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je danes Pieru Luigiju Bersaniju, ki vodi levosredinsko koalicijo, poveril mandat za sestavo nove vlade. Kot je dejal, pričakuje, da bo Bersani preveril, ali v parlamentu uživa zadostno podporo za oblikovanje nove vlade, ki bi v parlamentu dobila zaupnico, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Bersanija sem prosil, naj preveri, ali v parlamenta uživa zadostno podporo za oblikovanje vlade. Poročal mi bo čim prej," je dejal Napolitano, potem ko je v četrtek končal dvodnevne posvete z voditelji političnih strank.

"To je začetek odločilne faze, da Italija dobi novo vlado," je dejal in posvaril pred "sterilnimi zavlačevanji". Kot je poudaril, ni več mogoče ignorirati družbenega nezadovoljstva in izraze nezadovoljstva do strank, ki se je pokazalo tudi na zadnjih parlamentarnih volitvah konec februarja.

Dodal je, da je sam naklonjen veliki koaliciji med Bersanijevo levosredinsko koalicijo in desnosredinsko koalicijo Silvia Berlusconija, da pa so ovire za njeno oblikovanje velike. Bersani sicer zavrača oblikovanje velike koalicije že od začetka. Napolitano je še pozval k duhu nacionalne kohezije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bersani je že povedal, da se bo "takoj" sestal s poslanci, da bi dobil večino, dodal pa, da si bo "vzel čas, ki ga potrebuje v težkih razmerah". Dodal je, da bodo v središču pogovorov reforme.

Bersanijeva levosredinska koalicija je na volitvah konec februarja osvojila večino le v poslanski zbornici, v senatu pa za vladanje potrebuje koalicijskega partnerja. V Ljudstvu svobode Berlusconija so že vse od objave rezultatov volitev pozivali k oblikovanju velike koalicije, ki pa jo Bersani zavrača.

V gibanju Pet zvezd Beppeja Grilla medtem zatrjujejo, da ne bodo podprli nobene vlade, razen takšne, ki bi jo vodilo gibanje.

Kot izpostavlja AFP, nova vlada potrebuje večino v obeh domovih parlamenta. Delitve med strankami so sicer vzbudile strahove, da bi Italija lahko znova zapadla v krizo, medtem ko narašča napetost v območju evra zaradi težav Cipra.



Če 61-letnemu Bersaniju ne bo uspelo oblikovati vlade, bi lahko znova oblikovali tehnično vlado, podobno tisti odhajajočega premiera Maria Montija, morda pa vmesno kombinacijo, ki pa je ne bi vodil Bersani.

Vse stranke se sicer strinjajo, da so pred državo nujna gospodarska vprašanja, saj se sooča z najdaljšo recesijo v zadnjih dveh desetletjih.

Bersani je pragmatičen levičar z gospodarskim znanjem, reformirani komunist, ki vodi Demokratsko stranko.

Je sin lastnika bencinske črpalke. Rodil se je septembra 1951 v mestu Bettola v večinsko levo usmerjeni italijanski deželi Emilia Romagna. Doštudiral je filozofijo.

Krajši čas je delal kot učitelj, a je kmalu začel politično kariero v nekdaj močni italijanski Komunistični partiji. To so razpustili ob razpadu Sovjetske zveze leta 1991. Večina nekdanjih komunistov, tudi Bersani, se je nato pridružila današnji Demokratski stranki.

Bersani je pomembnejšo politično kariero začel leta 1993, ko je bil izvoljen na čelo domače dežele Emilie Romagne. V prvi vladi nekdanjega premiera Romana Prodija je bil leta 1996 imenovan za ministra za industrijo. Leta 2004 je bil izvoljen v Evropski parlament, kjer se je največ ukvarjal s potrošniki in odnosi s Srednjo Azijo.

Med letoma 2006 in 2008 je bil minister za transport in gospodarski razvoj, takrat pa je vodil vrsto ukrepov za liberalizacijo, katerih cilj je bil oživiti gospodarstvo. Nazadnje je bil poslanec v spodnjem domu parlamenta, skupaj z nekdanjim finančnim ministrom Vincenzom Viscom pa je ustanovil think-tank Nens (Nova ekonomija, nova družba).