dež sneg vreme Svet24.si

Pihal bo močan veter, držali boste dežnike, ...

zdravnica, lutka Svet24.si

Za študente in mlade zdravnike plače nizko na ...

počivalšek Necenzurirano

Sodišče zamrznilo Geneplanetovo premoženje

vila zlatorog stavba-LZS-lovska zveza Reporter.si

To je milijone evrov vredna vila, v katero lahko ...

anton žlogar, nš mura Ekipa24.si

Mura za novega trenerja potrdila Žlogarja, ...

Videti je bilo, da mu je nekoliko težko pri srcu Odkrito.si

Žalost princa Williama - prišel je sam ...

Antonio Marin Ekipa24.si

Velik šok za Olimpijo: najbolj vroči nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Italija ima novo vlado s Super Mariom na čelu

Deli na:
Italija ima novo vlado s Super Mariom na čelu

Foto: Reuters

V predsedniški palači v Rimu je danes prisegla nova italijanska vlada pod vodstvom Maria Montija, ki naj bi Italijo rešila pred finančnim polomom. Monti je sestavo tehnične vlade, v kateri ni političnih imen, predstavil pred nekaj urami, ko je tudi uradno sprejel položaj premiera. V četrtek in petek jo čaka še potrditev v obeh domovih parlamenta.

Novo vlado sestavlja 17 ministrov, med katerimi je tudi 68-letni Monti, ki je poleg premierskega položaja prevzel še vodenja finančnega in gospodarskega resorja. Med ministri, ki prihajajo iz vrst bančnikov, diplomatov in tudi akademikov, so tri ženske.

Kot je danes ob sprejemu položaja novinarjem dejal nekdanji evropski komisar, se bo njegova vladna ekipa osredotočila na "usklajene pobude za gospodarsko rast in razvoj". "Od naših evropskih partnerjev in mednarodne skupnosti smo dobili številne spodbudne signale. Verjamem, da bo vse to vodilo v pomiritev tržnih težav, ki zadevajo našo državo, je še dejal.
 
Na današnji prisegi pri predsedniku države Giorgiu Napolitanu sta manjkala le dva ministra - novi vodja diplomacije, dosedanji veleposlanik v ZDA Giulio Terzi di Sant'Agata, ki je še vedno v Washingtonu, ter novi obrambni minister Giampaolo Di Paola, ki je v okviru Natove misije trenutno v Afganistanu.
 
Po slovesni prisegi se bo nova vlada odpravila v vladno palačo Chigi, kjer bo potekal prenos oblasti s predhodne vlade Silvia Berlusconija. Sledila bo prva seja vlade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 
Novo vladno ekipo sicer čaka še potrditev v parlamentu. Monti bo v četrtek program svoje vlade najprej predstavil v zgornjem domu, senatu, kjer je glasovanje o zaupnici predvideno za zvečer. Predstavitev vladnega programa je za isti dan predvidena tudi v poslanski zbornici, kjer pa bo glasovanje potekalo v petek.
 
Montiju, direktorju milanske poslovne šole Bocconi, je Napolitano mandat za sestavo tehnične vlade zaupal v nedeljo, potem ko je s položaja v soboto odstopil Berlusconi. Po dvodnevnih posvetih sta podporo novi vladi pod Montijevim vodstvom zagotovili obe največji stranki v parlamentu - Ljudstva svobode in Demokratske stranke (DP). Podprli so jo tudi socialni partnerji.