Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Italija ima novo vlado s Super Mariom na čelu

Deli na:
Italija ima novo vlado s Super Mariom na čelu

Foto: Reuters

V predsedniški palači v Rimu je danes prisegla nova italijanska vlada pod vodstvom Maria Montija, ki naj bi Italijo rešila pred finančnim polomom. Monti je sestavo tehnične vlade, v kateri ni političnih imen, predstavil pred nekaj urami, ko je tudi uradno sprejel položaj premiera. V četrtek in petek jo čaka še potrditev v obeh domovih parlamenta.

Novo vlado sestavlja 17 ministrov, med katerimi je tudi 68-letni Monti, ki je poleg premierskega položaja prevzel še vodenja finančnega in gospodarskega resorja. Med ministri, ki prihajajo iz vrst bančnikov, diplomatov in tudi akademikov, so tri ženske.

Kot je danes ob sprejemu položaja novinarjem dejal nekdanji evropski komisar, se bo njegova vladna ekipa osredotočila na "usklajene pobude za gospodarsko rast in razvoj". "Od naših evropskih partnerjev in mednarodne skupnosti smo dobili številne spodbudne signale. Verjamem, da bo vse to vodilo v pomiritev tržnih težav, ki zadevajo našo državo, je še dejal.
 
Na današnji prisegi pri predsedniku države Giorgiu Napolitanu sta manjkala le dva ministra - novi vodja diplomacije, dosedanji veleposlanik v ZDA Giulio Terzi di Sant'Agata, ki je še vedno v Washingtonu, ter novi obrambni minister Giampaolo Di Paola, ki je v okviru Natove misije trenutno v Afganistanu.
 
Po slovesni prisegi se bo nova vlada odpravila v vladno palačo Chigi, kjer bo potekal prenos oblasti s predhodne vlade Silvia Berlusconija. Sledila bo prva seja vlade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 
Novo vladno ekipo sicer čaka še potrditev v parlamentu. Monti bo v četrtek program svoje vlade najprej predstavil v zgornjem domu, senatu, kjer je glasovanje o zaupnici predvideno za zvečer. Predstavitev vladnega programa je za isti dan predvidena tudi v poslanski zbornici, kjer pa bo glasovanje potekalo v petek.
 
Montiju, direktorju milanske poslovne šole Bocconi, je Napolitano mandat za sestavo tehnične vlade zaupal v nedeljo, potem ko je s položaja v soboto odstopil Berlusconi. Po dvodnevnih posvetih sta podporo novi vladi pod Montijevim vodstvom zagotovili obe največji stranki v parlamentu - Ljudstva svobode in Demokratske stranke (DP). Podprli so jo tudi socialni partnerji.