Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša in ministri na obisku pri Türku

Deli na:
Janša in ministri na obisku pri Türku

Foto: Bobo

Predsednik republike Danilo Türk je sprejel novo vlado s predsednikom vlade Janezom Janšo. Vladi je zaželel uspešno delo in dodal, da je sodelovanje z njegove strani zagotovljeno. Janša pa se je ob tem zahvalil predsedniku, ker se je držal tradicije in pripravil sprejem, po njegovih besedah pa tudi nova vlada računa na dobro sodelovanje.

Predsednik države Türk je v nagovoru izpostavil pomembnost tega, da vlada dela dobro in da delajo vsi skupaj. Letošnje imenovanje nove vlade se je po njegovih besedah zgodilo v času, ki je zahtevnejši od kakšnega drugega iz bližnje preteklosti. Gre za čas, ki ga mnogi ljudje razumejo kot obdobje, v katerem so potrebne resne in temeljite spremembe, je dodal predsednik.

Kot je še dejal, imamo v naši družbi in ekonomiji resne težave in vprašanja, ki jih moramo rešiti. Ta vprašanja so med drugim povezana še s trenutnim javnofinančnim položajem, potrebo po finančni konsolidaciji in delovanjem našega gospodarstva. Obenem gre tudi za vprašanja, ki so povezana s stanjem politične kulture in načinom delovanja pravne države, je še menil Türk.

Kot pravi, potrebujemo državo, kjer bo vladavina prava zagotovljena in v kateri se bomo lahko zanesli na pravičnost in dobro delo pravosodja ter pravosodnih organov in v kateri bodo vsi organi države, tudi izvršni, spoštovali avtoriteto pravosodja. Prav tako je potreben boljši socialni in družbeni dialog pa tudi boljša politična kultura, je prepričan.

Türk si, kot je dejal, resnično želi, da bi bila vlada uspešna, sam pa je zagotovil sodelovanje, tako s predsednikom vlade kot z ministri. "Verjamem, da se bo delalo dobro in da bomo naposled imeli dobre rezultate".

Janša se je v svojem nagovoru strinjal s Türkom, da so časi pred nami zanimivi, vlada pa se po njegovem tega izziva zaveda.

Še posebej bo trdo prvo leto, je dejal premier. Med drugim je poudaril, da je trenutno stanje takšno, "da hitrega izboljšanja kljub temu, da bi si tega vsi želeli", ne more napovedovati, saj bi bilo to tudi neodgovorno.

Kot je pojasnil Janša, v naslednjih tednih lahko pričakujemo tudi "kakšno poslabšanje naših bonitetnih ocen". Samo s koncem politične krize namreč po njegovih besedah praktični ukrepi za sanacijo oziroma konsolidacijo slovenskih javnih financ in ponovni zagon gospodarske rasti še niso bili izvedeni. "To nas še čaka," je dejal.

Ravno zaradi tega, ker je marsikaj v trenutnih razmerah možno doseči le z dobrim sodelovanjem med institucijami, je v koalicijski pogodbi to posebej poudarjeno, je še izpostavil Janša. Ob tem je zagotovil, da bo vlada v okviru svojih pristojnosti storila vse, kar lahko, da bo sodelovanje med institucijami slovenske države dobro in v skupno korist. "Vsi smo prisegli, da bomo delali za blaginjo Slovenije in naša vlada to misli resno," je še povedal.

Po besedah premiera ima vlada jasne prioritete ter tudi ve, kaj je treba storiti takoj in kaj bi bilo treba storiti v celem mandatu. Hkrati pa po njegovem prepričanju vedo tudi, da je vlada po ustavi "ključen del slovenske izvršilne oblasti", kar je poleg velike časti tudi velika odgovornost. Vlada je tako tudi zaradi ustavnega položaja in deloma zaradi pojmovanja pri javnosti vedno odgovorna za vse, tudi za stvari, ki sodijo v pristojnost drugih vej oblasti, meni Janša.

V prihodnjih mesecih bo zelo pomembno, da stanje opišemo takšno, kot je, je še dejal Janša. Pri konsolidaciji slovenskih javnih financ, ponovnem zagonu gospodarskega razvoja in predvsem ustvarjanju novih delovnih mest pa se bo po njegovem treba zanesti na to, da bodo ukrepi, ki jih bo treba sprejemati, izvedeni pravično in bodo "posamični deli slovenske družbe enako obremenjeni".