državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Islamska vojska v Siriji in Iraku uporablja ameriško orožje

Deli na:
Islamska vojska v Siriji in Iraku uporablja ameriško orožje

Foto: Reuters

Pripadniki Islamske države (IS) uporabljajo zaseženo ameriško orožje in vojaško opremo, ki ju je zmernim upornikom v Siriji dobavila Savdska Arabija, v poročilu ugotavlja organizacija Conflict Armament Research. Podatki temeljijo na orožju, ki so ga Kurdi zasegli skrajnežem v Iraku in Siriji v obdobju desetih julijskih dni.

V poročilu piše, da so skrajneži razpolagali z znatnimi količinami lahkega orožja ameriške izdelave, tudi z jurišnimi puškami M-16, na katerih je pisalo "lastnina ameriške vlade", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pripadniki IS v Siriji so uporabljali tudi protitankovske rakete, identične raketam M79, ki jih je silam pod okriljem Svobodne sirske vojske dobavila Savdska Arabija. Rakete so bile izdelane v 80. letih prejšnjega stoletja v tedanji Jugoslaviji.

V sosednjem Iraku so pripadniki IS zasegli veliko količino ameriške vojaške opreme, ki so jo za seboj pustili pripadniki iraške vojske, ko so bežali pred prodiranjem džihadistov. Zasegli so tudi večje število oklepnih vozil Humvee, ki so zdaj tarča ameriških letalskih napadov. Najmanj dve vozili so skrajneži uporabili v samomorilskih napadih na iraške sile.

ZDA so porabile na milijarde dolarjev za urjenje in oborožitev iraških varnostnih sil. Tako Američani kot Iračani so trdili, da so iraške sile sposobne vzdrževati red v državi, ko se je od tam konec leta 2011 umaknila ameriška vojska.