Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zelena luč ZDA in Katarja za oborožitev sirskih upornikov

Deli na:
Zelena luč ZDA in Katarja za oborožitev sirskih upornikov

Zunanji ministri držav skupine prijateljic Sirije na konferenci v Dohi v Katarju razpravljajo o načinih ukrepanja v Siriji, potem ko so tamkajšnji uporniki prejeli pošiljke novega orožja.

Ameriški državni sekretar John Kerry je dejal, da bodo zavezniki sirske opozicije stopnjevali vojaško in drugo pomoč upornikom v boju proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada. Sile slednjega so nedavno znova zavzele nekatera ključna območja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po Kerryjevih besedah ZDA ostajajo zavezane načrtom o miru, ki vključuje konferenco v Ženevi in prehodno vlado, ki bi jo oblikovala tako Asad kot opozicija.

Uporabniki potrebujejo večjo podporo, da bi lahko prišli v Ženevo in da bi uspeli odgovoriti na neenake možnosti v boju zoper vladne sile, je ocenil ameriški državni sekretar.

"ZDA in druge tukaj zbrane države, vsaka na svoj način, bodo povečale in razširile spekter pomoči politični in vojaški sirski opoziciji," je bil jasen Kerry. Ob tem je Kerry Asada obtožil, da je konflikt zaradi podpore Irana in libanonskega gibanja Hezbolah naredil mednarodnega.

"Zanesljivo civilno vodenje ter močnejša in učinkovitejša oborožitev bosta opoziciji omogočila, da se bo lažje zoperstavila iniciativi al Asada," je še dejal ameriški državni sekretar.

Katarski premier, šejk Hamad bin Džasim al Thani je pozval zbrane države, naj z orožjem pomagajo sirskim upornikom vzpostaviti ravnovesje v bojih, saj bi po njegovem prepričanju to lahko pripomoglo k miru. "Miren konec ne bo možen, dokler se ne vzpostavi ravnovesje na bojišču, saj bo le tako moč prisiliti režim, da sede k pogovorom," je dejal al Thani.

Britanski zunanji minister William Hague je še pred začetkom pogovorov dejal, da britanska vlada ni sprejela nobene odločitve o vojaški pomoči sirskim upornikom.

"Odgovor na pereče vprašanje, ali naj sirski opoziciji zagotovimo kakršno koli vojaško pomoč, ostaja enak: O tem nismo sprejeli nobene odločitve," je dejal Hague.

Po besedah francoskega zunanjega ministra Laurenta Fabiusa bodo zunanji ministri na sestanku uskladili koordinacijo pomoči Siriji. Med obravnavanimi temami bo tudi skupni predlog Rusije in ZDA o mirovni konferenci o Siriji, ki naj bi potekala v Ženevi, še poroča AFP.

Predstavniki Svobodne sirske vojske, osrednje skupine sirskih upornikov, so pred začetkom pogovorov v Katarju sporočili, da imajo novo orožje, ki bi lahko pomenilo zasuk v 27-mesečni državljanski vojni.

Ob robu konference o Siriji sta se srečala zunanja ministra Nemčije in Turčije, da bi zgladila napetosti med državama. Turški minister za evropske zadeve Egemen Bagis je namreč v četrtek opozoril nemško kanclerko Angelo Merkel, naj ne blokira turškega približevanja vstopu v EU zaradi pridobivanja političnih točk pred jesenskimi splošnimi volitvami.

"Merklova bo videla, da tisti, ki se vmešavajo v turške zadeve, končajo slabo," je v četrtek dejal Dagis. Turški minister za evropske zadeve se je tako odzval na poročilo Nemčije, v katerem so izraženi zadržki Berlina glede ponovnega začetka pogajanj Turčije o vstopu v EU, kot glavni razlog pa so navedeni nedavni protesti.