sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Islamska država v Iraku in Siriji morda že uporablja kemično orožje

Deli na:
Islamska država v Iraku in Siriji morda že uporablja kemično orožje

Foto: Facebook

Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW) je včeraj opozorila, da skrajna Islamska država morda izdeluje kemično orožje in ga je morebiti že uporabila v Iraku in Siriji. Prvi mož organizacije Ahmet Üzümcü je dejal, da so njihove ekipe našle dokaze o uporabi gorčičnega plina v napadih v omenjenih dveh državah.

"Čeprav tega niso mogli pripisati IS (...) obstaja močan sum, da so ga morda uporabili," je dejal Üzümcü. V OPCW sumijo, da skrajneži kemično orožje izdelujejo sami, kar je izjemno zaskrbljujoče.

"To dokazuje, da imajo tehnologijo, znanje in tudi dostop do materialov, ki jih je mogoče uporabiti za izdelavo kemičnega orožja," je še dejal Üzümcü.

Direktor ameriške obveščevalne službe Cia John Brennan je že februarja opozoril, da imajo borci IS sposobnost pridobiti manjše količine klora in gorčičnega plina.

Üzümcü ni navedel, v katerih napadih naj bi IS uporabil kemično orožje, so pa sirski državi mediji minuli mesec poročali, da so skrajneži s plinom napadli sirske vladne enote v zračni bazi v mestu Deir Ezor.

9. marca so o domnevnem napadu džihadistov s plinom poročali tudi iz kraja Taza južno od Kirkuka v Iraku, v katerem so bili ubiti trije otroci, okoli 1500 ljudi pa je bilo ranjenih. Poročali so o opeklinah, izpuščajih in težavah z dihanjem.

Üzümcü je ob tem pozval mednarodno skupnost, naj bo previdna, saj bi lahko skrajneži napade s kemičnim orožjem izvedli tudi drugod, poroča francoska tiskovna agencija AFP.