zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Islamska država razvija kemično orožje, Američani jo ustavljajo z bombami

Deli na:
Islamska država razvija kemično orožje, Američani jo ustavljajo z bombami

Foto: US Air Force

Ameriško obrambno ministrstvo je včeraj potrdilo, da so ZDA izvedle več napadov na zmogljivosti v okviru programa džihadistične skupine Islamska država (IS) za razvoj kemičnega orožja. Da tovrsten program obstaja, so izvedeli od ujetnika iz vrst IS, je v Washingtonu sporočil tiskovni predstavnik Pentagona Peter Cook.

Cook več podrobnosti o teh napadih, kje so jih izvedli, ni želel podati. So pa v Pentagonu prepričani, da so s temi napadi oslabili zmogljivosti IS za proizvodnjo kemičnega orožja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po zbranih obveščevalnih podatkih naj bi IS sicer tako v Siriji kot Iraku izvedla najmanj dvanajst napadov s strupenim iperitom, bojnim plinom iz družine mehurjevcev. Uporabo sumijo še v najmanj treh primerih.

Iperit naj bi sicer uporabili v trdni obliki in ga primešali eksplozivnim telesom, strup, ki ostane na delcih teh teles, pa v stiku s kožo še vedno povzroča škodo.

Ti napadi naj bi zahtevali tudi žrtve, džihadisti pa so s tem po besedah Cooka pokazali, da so pripravljeni uporabljati tudi bojne strupe. "Že zgolj to je za nas dovolj, da smo zaskrbljeni," je še povedal Cook.

Pojasnil je še, da so informacije dobili od visokega člana IS, Slejmana Dauda al Afarija, ki so ga ujeli. Zdaj so ga že predali iraškim oblastem, še poroča dpa.