Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po seriji blamaž je Pentagon ustavil program urjenja borcev proti Islamski državi

Deli na:
Po seriji blamaž je Pentagon ustavil program urjenja borcev proti Islamski državi

Foto: Reuters

Ameriška vlada je včeraj sporočila, da ustavlja program urjenja borcev proti Islamski državi (IS) v Siriji, ki ga je vodil Pentagon, od začetka do včeraj pa je Washington večkrat spravil v zadrego. Program je bil vreden 500 milijonov dolarjev.

Namestnica obrambnega ministra ZDA za politične zadeve Christine Wormuth je novinarjem v Washingtonu priznala, da je bil program poln izzivov in ni izpolnil pričakovanj. Zato bodo sedaj identificirali že uveljavljene uspešne uporniške voditelje na terenu in njihove enote ter jih opremili. Tudi z orožjem, čeprav le majhnim osebnim orožjem, ne pa tudi s topništvom, raketami ali tanki.

Program urjenja upornikov se bo začasno ustavil, kasneje pa naj bi se nadaljeval v manjšem obsegu. V Pentagonu so si zamislili, da bi na leto izurili 5400 borcev, izključno za boj proti IS. Kongres je lani v ta namen odobril pol milijarde dolarjev.

Obveščevalna agencija Cia ima od leta 2013 v Siriji poseben program opremljanja in urjenja upornikov proti režimu predsednika Bašarja al Asada, ki naj bi doslej pokazal več rezultatov. Peščica borcev, ki jih je Pentagon izuril v Turčiji in poslal v Sirijo, ni dosegla veliko. Nekaj jih je padlo v bojih, druge so zajeli, nekateri pa so preprosto izginili.

Sedaj bo Pentagon dajal opremo in orožje neposredno kurdskim in drugim poveljnikom. Med drugim bo to komunikacijska oprema za koordinacijo med ameriškimi oziroma zavezniškimi zračnimi napadi ter kopenskimi ofenzivami upornikov na terenu. V ta namen bo program urjenja upornikov tekel naprej, čeprav v bistveno manjšem obsegu.

Pentagon namerava uriti posameznike, ki bodo potem vpeti v uporniške enote in pomagali pri koordinaciji. Obrambni minister ZDA Ashton Carter je novinarjem v Londonu povedal, da imajo dobre izkušnje s Kurdi na severu Sirije in te bodo tudi uporabili pri novem programu. Spremembe naj bi sčasoma povečale bojno moč sil proti IS in pomagale v kampanji za poraz teroristov.