Revija Reporter
Svet

Iraške sile vdrle v še eno zadnjih utrdb IS

STA

5. okt. 2017 6:00

Deli na:

V okviru ofenzive proti Islamski državi (IS) je iraška vojska včeraj po lastnih navedbah vdrla v mesto Havija, ki velja za eno zadnjih trdnjav IS v Iraku.

Potem ko jim je uspelo prebiti obrambne vrste džihadistov, so vojaki, pripadniki posebnih enot, policije in paravojaških enot prišli vse do centra mesta.

Provladne sile v Iraku so v boju proti IS v zadnjih mesecih zabeležile velike uspehe. Potem ko so julija razglasile zmago v Mosulu, so skrajneže nato pregnale iz bližnjega mesta Tal Afar, nato pa napredovale vzdolž reke Evfrat v zahodne puščave ob meji s Sirijo.

Ofenziva na Havijo, ki leži dobrih 200 kilometrov severno od Bagdada, se je začela 21. septembra. Iraškim silam so pri tem podporo iz zraka in na terenu nudili pripadniki mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA, pojasnjuje britanski BBC. Po zavzetju kraja Širkat 22. septembra so provladne sile napredovale v smeri jugovzhoda proti letalskemu oporišču Rašad, ki so ga zavzele v ponedeljek, ter Havije in Rijada.

Začetek velike operacije za osvoboditev Havije je vojaški poveljnik, general Abdul Amir Jarala, napovedal davi in do večera je nato silam že uspelo priti vse do središča mesta. Pri tem so po besedah Jarale potekali hudi boji z džihadisti, ki so utrpeli hude izgube.

Združeni narodi so sicer v torek sporočili, da bi lahko bilo v Haviji ujetih kar 78.000 civilistov.