ralijan2MAX Svet24.si

Nataša Tič Ralijan: Če nimaš notranjega miru, ...

srečna ženska Dobra karma

12 astroloških znakov in hvaležnost do konca ...

frece1 Svet24.si

Veronika se je zbujala v mlaki krvi in blata, pol ...

Konji Svet24.si

FOTO: Shirani in dehidrirani konji le na varnem: ...

božične želje Dobra karma

Popoln postopek aktiviranja želja za leto 2020

lucija Njena.si

Kaj se je po snemanju zgodilo med Lucijo in ...

sara-rutar Njena.si

Sara Rutar šokirala z resnico o sebi

Svet

Islamisti v Maliju s kamenjanjem usmrtili neporočen par

Deli na:
Islamisti v Maliju s kamenjanjem usmrtili neporočen par

Foto: Reuters

Islamisti na severu Malija so po navedbah očividcev do smrti kamenjali nek neporočen par. To je prva znana usmrtitev po šeriatskem islamskem pravu, ki so jo izvedli, odkar so islamisti prevzeli nadzor nad območjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Bil sem tam. Islamisti so neporočen par privedli v center Aguelhoka. Par so dali v dve luknji in ga kamenjali do smrti," je povedal neimenovani predstavnik lokalnih oblasti. Kot je še dejal, se je ženska po prvih nekaj udarcih onesvestila. Moški naj bi najprej kričal, nato pa nenadoma utihnil.

Dogodek je potrdil tudi nek drug neimenovani predstavnik oblasti, ki je še povedal, da je imel par dva otroka, mlajši je bil star vsega šest mesecev.

Aguelhok je manjši kraj v regiji Kidal na severu Malija, nedaleč od meje z Alžirijo. Bil je eden prvih krajev, ki so jih januarja zajeli separatistični uporniški Tuaregi.


Januarski upor Tuaregov je vzpodbudil državni udar, ki ga je marca izvedla malijska vojska. Ta naj bi se namreč za udar odločila, ker režim dotedanjega predsednika Amadouja Toureja ni bil sposoben rešiti krize na severu države.

A državni udar je le še dodatno prispeval h kaosu v državi, po zaslugi katerega so lahko Tuaregi nadaljevali svojo ofenzivo in ob pomoči skrajnih islamskih skupin, povezanih s teroristično mrežo Al Kaida, na severu Malija zasedli območje, večje od Francije.

Džihadisti so kasneje Tuarege pregnali ter prevzeli popoln nadzor nad območjem. Začasna vlada, ki je po udaru prevzela oblast v prestolnici Bamako zaenkrat ostaja nemočna, čeprav se mednarodni pritisk nanjo, da mora ukrepati krepi.

Islamisti, ki uveljavljajo strogo islamsko šeriatsko pravo, so med drugim prevzeli oblast v regiji Timbuktu, kjer so uničili vrsto neprecenljivih zgodovinskih spomenikov, z Unescovega seznama svetovne dediščine.

loading...
Loading...