900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francoska vojska v kopenski spopad z uporniki v Maliju

Deli na:
Francoska vojska v kopenski spopad z uporniki v Maliju

Foto: Reuters

Francoska vojska je pripravljena na pomemben kopenski spopad z uporniki v Maliju. Vojaki so se danes odpravili iz prestolnice Bamako proti mestu Diabaly, ki leži kakih 350 kilometrov severno in ki so ga v ponedeljek zavzeli islamisti, poroča britanski BBC.

V konvoju, ki je namenjen v Diabaly, je okoli 30 oklepnih vozil. Francoska vojska je položaje upornikov doslej napadala iz zraka, začetek kopenskih operacij pa je potrdil tudi načelnik generalštaba francoske vojske, admiral Edouard Guillaud. "V prihodnjih urah - a ne morem reči, ali bo to samo ena ura ali 72 ur - se bomo z njimi spopadli neposredno," je povedal za radio Europe 1.

Medtem pa nekateri opozarjajo, da bi lahko vojake v Diabalyju pričakala neprijetna situacija. Po navedbah prič so se namreč islamisti razdelili in se ne premikajo v večjih skupinah. Naselili so se v najgosteje poseljenih soseskah in po mestu hodijo v skupinah po štiri, pet ali šest ljudi.

Guillaud je sicer danes poudaril, da bo Francija storila vse, da v spopadih ne bi bili prizadeti civilisti. "Če bomo dvomili, ne bomo streljali," je zagotovil.

Francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian pa je priznal, da se malijski vojaki okoli Diabalyja borijo proti dobro oboroženim upornikom. "Borimo se proti odločnemu nasprotniku, ki je dobro opremljen in ni obupal, a smo jih močno prizadeli z napadi, vključno z nekaterimi, izvedenimi globoko na njihovem ozemlju," je poudaril.



Francija ima v Maliju okoli 800 vojakov, njihov število pa naj bi se kmalu povečalo na 2500. Vseeno pa si Pariz prizadeva za čimprejšnje vojaško posredovanje zahodnoafriških držav. Regionalni vojaški poveljniki v Bamaku od torka razpravljajo o konkretnih korakih, že danes pa naj bi v državo prišlo prvih 190 nigerijskih vojakov.

Nigerija bo sicer skupno prispevala 900 mož, ki se jim bodo pridružili vojaki iz Benina, Gane, Nigra, Senegala, Burkine Faso in Toga. Skupno bodo zahodnoafriške države v Mali napotile okoli 3300 vojakov.

V posredovanju pa je pomoč obljubila tudi Nemčija. Ta bo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v Mali poslala dve transportni letali tipa transall. "Ta ukrep se lahko nemudoma izvede," je poudaril nemški obrambni minister Thomas de Maiziere, čeprav je dodal, da je treba razrešiti še nekaj "tehničnih vprašanj".

Francoske sile že od petka sodelujejo v ofenzivi malijskih vladnih sil proti islamističnim skupinam, ki od aprila lani nadzirajo sever države. Francija je posredovala, potem ko so oboroženi skrajneži sprožili ofenzivo proti jugu. Kljub bombardiranju s helikopterji in letali Francozom v ponedeljek ni uspelo preprečiti zavzetja mesta Diabaly.