državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Irci so podprli istospolne poroke

Deli na:
Irci so podprli istospolne poroke

Foto: Reuters

Irci so na referendumu glasovali za legalizacijo porok istospolnih parov. Po preštetih glasovih iz 40 od 43 volilnih okrajev je za spremembo ureditve na tem področju glasovalo 62,3 odstotka udeležencev referenduma, proti pa 37,7 odstotka, poročanje irske televizije RTE povzemajo tuje tiskovne agencije.

Irska bo tako glede na rezultat petkovega referenduma postala prva država na svetu, ki bo istospolne poroke dopustila z referendumom. Sledila bo sprememba ustave. Uspeh referenduma so napovedovale že javnomnenjske raziskave.

Spremembo v državi, v kateri so homoseksualnost dekriminalizirali šele leta 1993, splav pa je z izjemo, ko je ogroženo življenje matere, še vedno nezakonit, so podpirale vse glavne politične stranke, tudi vladajoči konservativci, pa tudi več zvezdnikov iz sveta glasbe, filma in športa.

Proti so bili številni starejši in prebivalci podeželja ter katoliška cerkev, katere vpliv pa je v zadnjih letih po valu škandalov v zvezi s spolnimi zlorabami otrok in spričo vedno večje sekularizacije družbe upadel.

Leta 2010 so na Irskem uzakonili civilno partnerstvo in tako priznali zvezo med homoseksualci, ki pa se v več vidikih razlikuje od zakonske skupnosti. Predvsem je slednja zaščitena z ustavo, civilno partnerstvo pa ne.

Več kot 3,2 milijona volilnih upravičencev je lahko v petek na referendumu odgovarjalo na vprašanje, ali želijo spremembo ustave, da bi ta dovoljevala poroke tudi istospolnim parom.

Volišča so se zaprla ob 23. uri po srednjeevropskem času, ob 10. uri po srednjeevropskem času danes pa se je začelo štetje glasov. Referendum je zaznamovala izjemno visoka udeležba volilnih upravičencev.