nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na referendumu v Donecku po navedbah separatistov množična podpora neodvisnosti

Deli na:
Na referendumu v Donecku po navedbah separatistov množična podpora neodvisnosti

Foto: Reuters

Na nedeljskem referendumu v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine je za neodvisnost po navedbah separatistov glasovalo 89 odstotkov volivcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prvi izidi referenduma v Lugansku naj bili znani danes.

"89,07 odstotka volivcev je glasovalo za, 10,19 odstotka proti. To lahko štejemo za končni rezultat," je na novinarski konferenci v Donecku dve uri po zaprtju volišč sporočil vodja volilne komisije, ki so jo vzpostavili proruski separatisti, Roman Ljagin.

Pojasnil je še, da je bila udeležba na referendumu 75-odstotna.

Izidov referenduma v Lugansku, drugi regiji, kjer so v nedeljo prav tako odločali o neodvisnosti, ni omenjal. Je pa po navedbah AFP pričakovati, da bo podpora neodvisnosti enako visoka ali morda celo višja kot v Donecku.

Rezultatov ni mogoče neodvisno potrditi, saj ni bilo nepristranskih opazovalcev, proruski separatisti pa so tujim novinarjem preprečili opazovanje štetja glasov.

Ukrajina, EU in ZDA so že napovedale, da rezultatov referenduma ne bodo priznale.

Za Kijev sta referenduma kriminalna farsa, ki ju je navdihnila, organizirala in financirala Moskva. Zunanje ministrstvo Ukrajine je, po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass sporočilo, da referenduma nimata pravnih posledic za ozemeljsko celovitost države, saj kršita ustavo in zakone, velika večina prebivalcev obeh regij pa se ju ni udeležila.

Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je za televizijo ABC povedal, da se morda Rusom zdi, da zmagujejo, vendar pa se svet ne vrti le kratkoročno.

V Bruslju pa se bodo danes sešli zunanji ministri držav članic EU, ki bodo razpravljali o novih sankcijah proti Rusiji, če predsedniške volitve v Ukrajini 25. maja ne bodo potekale neovirano. Kijev pa bo prav tako danes prvič obiskal predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov pa je za ruski časnik Komersant povedal, da bo Putin svoje stališče o referendumu oblikoval na podlagi teže rezultatov, čeprav je težko napovedati kako se bo odločil. Putin je organizatorjem nedeljskih referendumov v regijah Doneck in Lugansk priporočil, naj jih preložijo, vendar ga niso upoštevali.

Peskov je še dejal, da je bilo Putinovo priporočilo težko upoštevati zaradi vojaških operacij proti civilnemu prebivalstvu in ljudje so se morali odločati na podlagi dejanskega stanja in svojih načrtov. Putin torej proruskim separatistom ne zameri, da ga niso poslušali in so izvedli referenduma, ki sta potekala sredi vojaških operacij ukrajinskih varnostnih sil proti upornikom.

Peskov je zahodne države, ki referendumov ne priznavajo in grozijo z novimi sankciji Rusiji obtožil, da je to, kar delajo, norost. "Namesto, da bi preprečili uporabo oklepnikov v Slavjansku in Kramatorsku, za vse kar se dogaja krivijo Rusijo," je po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass dejal Peskov.

V mestu Doneck, ki ima nekaj več kot milijon prebivalcev, je glede na zadnji popis prebivalstva iz leta 2007 dobrih 46 odstotkov Ukrajincev ter več kot 48 odstotkov Rusov, medtem ko je v približno polmilijonskem Lugansku za odtenek več Ukrajincev kot Rusov.