cavazza smrekar 1 Odkrito.si

Uresničena želja Sebastiana Cavazze in Ajde ...

denise dame Svet24.si

VIDEO: Okajena na oder

tim bergling, dj avicii1 Svet24.si

Prvič po tragični novici o prezgodnji smrti se ...

Brdo pri Kranju Svet24.si

FOTO: Incident na Brdu pri Kranju: srbska ...

nick-jonas-billboard-music-awards-2016-03 Najstnica.si

Nick Jonas se je tako poklonil preminulemu ...

Indira Ekić in Matic Kolenc Njena.si

FOTO: Indira Ekić zasijala kot še nikoli

Anna Paynich Njena.si

MasterChef: Anna priznala, da najraje kuha gola

Svet

Iraška vojska začela ofenzivo na Ravo, eno zadnjih oporišč IS v Iraku

Deli na:
Iraška vojska začela ofenzivo na  Ravo, eno zadnjih oporišč IS v Iraku

Foto: Reuters

Iraška vojska je včeraj na zahodu države začela ofenzivo za zavzetje še enega zadnjih območij pod nadzorom skrajne skupine Islamska država (IS), je sporočil poveljnik operacije.

Gre za kraj Rava, ki leži v dolini reke Evfrat, približno 90 kilometrov vzhodno od meje s Sirijo.

Na tem območju so na sirski strani režimske sile in njihove zaveznice ta teden iz rok IS že iztrgale mesto Albu Kamal, a so se nato skrajneži vrnili s silovito protiofenzivo. Najprej so ponovno zavzeli polovico mesta, včeraj pa je Sirski observatorij za človekove pravice poročal o popoldnem zavzetju s strani IS. To naj bi jim uspelo tudi s pomočjo detonacij avtomobilov bomb.

V mestu so se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP tudi včeraj nadaljevali spopadi. Kot navaja Sirski observatorij za človekove pravice, je borcem Islamske države uspelo ponovno zavzeti že skoraj celotno mesto. Režimske sile naj bi potisnili na južno in vzhodno obrobje mesta.

So pa iraške sile minuli teden zavzele mesto Al Kaim, ki leži tik ob Albu Kamalu, a na drugi, iraški strani meje.

Kot je sporočil poveljnik operacije, general Abdelamir Jarala, so včeraj v novi operaciji že zavzeli kraj Rumana, ki leži nasproti Al Kaima, in bližnji most na Evfratu, poleg tega pa še 10 drugih vasi na območju.

Zavzetje Rave, ki leži nižje ob reki, bi pomenilo zadnji poraz IS v Iraku in usodni udarec kalifatu, ki ga je Islamska država leta 2014 razglasila v zavzetju obsežnega dela ozemlja v Iraku in Siriji.

Po navedbah koalicije proti IS, na čelu katere so ZDA, je skrajna skupina izgubila že 96 odstotkov ozemlja, ki je bilo nekdaj pod njenim nadzorom. Skrajneži nadzorujejo le še nekaj puščavskih območij na meji med Irakom in Sirijo, povzema nemška tiskovna agencija dpa.