mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

klemen-jaklic_us Necenzurirano

Ustavni sodnik gradi milijonsko vilo, živi pa v ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Korupcijska afera Hypo odnaša politike na Avstrijskem Koroškem

Deli na:
Korupcijska afera Hypo odnaša politike na Avstrijskem Koroškem

Foto: Reuters

Korupcijski škandal v zvezi s prodajo avstrijske banke Hypo Alpe Adria je na avstrijskem Koroškem včeraj odnesel še eno žrtev. Odstopil je namreč vodja koroških svobodnjakov (FPK) Uwe Scheuch. Kot je pojasnil, se je za odstop odločil, ker ne prenese več neusmiljene medijske gonje proti njemu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sporočil je, da se umika iz politike, ob tem pa zatrdil, da ne gre za priznanje napak v škandalu, zaradi katerega so predčasne volitve na avstrijskem Koroškem vse bolj verjetne.

Scheuch je položaja vodje FPK in namestnika koroškega deželnega glavarja že predal svojemu starejšemu bratu Kurtu.

Zaradi afere je pred manj kot tednom dni odstopil že vodja konservativne Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) na avstrijskem Koroškem Josef Martinz, potem ko je na sodišču v Celovcu priznal sodelovanje v mreži politikov, ki so ob prodaji banke Hypo Alpe Adria leta 2007 prejeli podkupnino. Z nezakonito pridobljenim denarjem je med drugim financiral delovanje stranke.



Politično ozračje na avstrijskem Koroškem je dokončno zavrelo, ko je davčni svetovalec Dietrich Birnbacher 11. julija na procesu pred celovškim deželnim sodiščem priznal, da je sodeloval pri prikritem financiranju strank. Kasneje je še povedal, da naj bi tretjina honorarja za pripravo pogodbe o prodaji banke pripadla njemu osebno, po ena tretjina pa Haiderjevim svobodnjakom in Martinzevi ÖVP.

V korupcijski škandal pa naj bi bila po Birnbacherjevih zatrjevanjih dejavno vpletena tudi deželna svetnika iz vrst FPK Harald Dobernig ter Uwe Scheuch, ki je bil sicer pred kratkim zaradi korupcije že obsojen na sedem mesecev pogojnega zapora in plačilo kazni v višini 150.000 evrov. Slednja naj bi namreč po Haiderjevi smrti od davčnega svetovalca zahtevala za stranko 500.000 evrov iz njegove provizije.

Vse tri druge v koroškem deželnem zboru zastopane stranke, socialdemokrati (SPÖ), Zeleni ter tudi ÖVP so takoj zahtevali razpis predčasnih volitev. Odločno pa so se tej nameri uprli v FPK in vztrajali pri rednih volitvah spomladi leta 2014.