pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Indijska policija aretirala "džihadističnega tviteraša"

Deli na:
Indijska policija aretirala "džihadističnega tviteraša"

Foto: Reuters

Indijska policija je danes aretirala 24-letnika, ki naj bi bil upravljavec vplivnega računa na spletnem družbenem omrežju Twitter, naklonjenega skrajni Islamistični državi. Sporni račun @ShamiWitness je imel 17.700 sledilcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za vplivnim profilom na Twitterju naj bi bil Mehdi Masroor Biswas, ki sicer dela za prehranski konglomerat v mestu Bangalore. Med njegovimi sledilci so bili številni borci Islamske države v Iraku in Siriji, dokler niso računa po poročanju britanskega Channel 4 ta teden zaprli.

Tviti z računa @ShamiWitness so vsebovali džihadistično propagando, informacije za potencialne rekrute in sporočila, ki so padle borce slavila kot mučenike.

Policija v Bangaloreju je danes zjutraj vdrla v stanovanje mladeniča ter zasegla njegov mobilni telefon, prenosni računalnik in druge dokumente. Do identitete "džihadističnega tviteraša" naj bi se dokopali s pomočjo obveščevalnih podatkov.

Generalni direktor policije L.R. Pachuau je povedal, da je moški priznal, da je več let upravljal s spornim računom na Twitterju. Čez dan je delal v pisarni, ponoči pa je bil aktiven na spletu.

150 milijonov indijskih zmernih muslimanov doslej ni bilo pomembneje vpletenih v konflikte na Bližnjem vzhodu. Je pa skrb zbudila nedavna aretacija nekega indijskega študenta ob njegovi vrnitvi iz Iraka, kjer naj bi sodeloval z džihadisti.

Biswasova aretacija dodatno krepi strah, da bi lahko tudi prek spleta skrajne ideje prevzelo še več indijske mladine. Poročilo Channel 4 je sicer trdilo, da se mladenič sam ni pridružil Islamski državi v konkretnem bojevanju, saj je bila od njega finančno odvisna celotna družina. "Če bi lahko vse zapustil, bi se jim morda pridružil," je dejal.

V intervjuju za indijski časnik Express, objavljenem danes, pa je Biswas zatrdil, da je upravljanje z računom priznal le, da bi se znebil novinarjev. "Ko so me poklicali s Channel 4 in me vprašali, ali upravljam z računom @ShamiWitness, sem potrdil v upanju, da ne bodo predvajali programa," je dejal.