zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zločini Kimovega režima: pobijanje dojenčkov, posilstva, zasužnjevanje, množično mučenje...

Deli na:
Zločini Kimovega režima: pobijanje dojenčkov, posilstva, zasužnjevanje, množično mučenje...

Foto: Reuters

V Severni Koreji prihaja do hudih zločinov proti človečnosti in mednarodna skupnost mora ukrepati, poudarja težko pričakovano poročilo posebne preiskovalne komisije Sveta ZN za človekove pravice in poziva, da morajo odgovorni za te zločine, vključno s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom, odgovarjati pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC).

Komisijo pod vodstvom upokojenega avstralskega sodnika Michaela Kirbyja je marca lani ustanovil Svet ZN za človekove pravice.

Po slabem letu dni je komisija včeraj v Ženevi predstavila odmevno poročilo na 400 straneh, v katerem je popisala številna grozodejstva v tej komunistični državi, od pobijanja dojenčkov, spolnega nasilja, zasužnjevanja, usmrtitev pred očmi družinskih članov, prisilnih stradanj in množičnih mučenj do hude politične represije in drugih zločinov.

"V mnogih primerih gre pri kršitvah človekovih pravic, ki jih je ugotovila komisija, za zločine proti človečnosti (...) Teža, obseg in narava teh kršitev razkrivajo državo, ki je v sodobnem svetu ni mogoče primerjati s prav nobeno drugo," med drugim izpostavlja poročilo ter dodaja pretresljive izpovedi žrtev severnokorejskega režima.

Kirby je ocenil, da so dejanja, ki so jih dokumentirali, podobna tistim v nacistični Nemčiji med drugo svetovno vojno.

Kot je poudaril, nevednost dandanes preprosto ne sme biti več izgovor za neukrepanje. "Ob koncu druge svetovne vojne je toliko ljudje govorilo, 'ko bi le bili vedeli'. Sedaj mednarodna skupnost ve," je dejal in dodal, da "trpljenje in solze severnokorejskih ljudi terjajo ukrepanje".

Severna Koreja s preiskovalno komisijo ni želela sodelovati in vse obtožbe ostro zavrača. Njen predstavnik v Ženevi Kim Yong Ho je zagotovil, da so dokaze ponaredile tuje sile na čelu z ZDA, Japonsko in EU.

Zaradi nesodelovanja Pjongjanga je morala komisija ZN svojo preiskavo opraviti v tujini. S 320 Severnokorejci, ki živijo v izgnanstvu, so tako preiskovalci govorili v Južni Koreji in na Japonskem.



Je pa Kirby 20. januarja v obupu ob pretresljivih ugotovitvah pisal Kim Jong Unu in mu sporočil, da bo moral odgovarjati za zločine. Včeraj sicer kljub pritisku novinarjev Kima izrecno ni omenjal, je pa dejal, da "se vse sklene preko vrhovnega voditelja", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Komisija ZN naj bi nameravala vodstvo Severne Koreje prijaviti ICC. ICC prevzema primere kazenskega pregona posameznikov, ki so osumljeni najhujših zločinov proti človečnosti, takrat ko države, iz katere ti posamezniki prihajajo, pregona same niso sposobne oziroma niso pripravljene izvesti.

Pri mednarodnem pregonu severnokorejskega diktatorja in njegovih sodelavcev je sicer glavna ovira Kitajska, ki lahko kot stalna članica Varnostnega sveta ZN njihovo napotitev pred sodišče v Haagu blokira. Kirby sam je včeraj priznal, da brez Kitajske preboj "brez dvoma" ni mogoč.

Čeprav je tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying v Pekingu včeraj priznala, da poročila preiskovalne komisije ZN še ni videla, je obenem vztrajala, da je treba vprašanja človekovih pravic reševati "s konstruktivnim dialogom in na enakopravni podlagi" ter da predaja poročila ICC ne bi koristila človekovim pravicam v državi.

ZDA so medtem po pričakovanjih pozdravile poročilo, ki "jasno in enoznačno dokumentira brutalno realnost" severnokorejskih zlorab, piše AFP. V State Departmentu so tudi že pozvali Severno Korejo h "konkretnim korakom" za izboljšanje spoštovanja človekovih pravic.

V Severni Koreji, ki šteje 24 milijonov ljudi, je po ocenah ZN od 80.000 do 120.000 političnih zapornikov. V minulega pol stoletja naj bi jih v taboriščih izginilo na sto tisoče.

Poleg tega je bilo kakih 200.000 tujih državljanov bodisi ugrabljenih s strani Pjongjanga, bodisi pa so v Severno Korejo odšli prostovoljno in nato izginili. Večinoma so to bili Južnokorejci, ki so tam ostali po vojni na Korejskem polotoku v letih 1950-1953, ter etnični Korejci, ki so prišli iz Japonske po letu 1959.