Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hutiji napadli ameriški rušilec

Deli na:
Hutiji napadli ameriški rušilec

Ameriški rušilec USS Laboon - Foto: Mornarica ZDA

Ameriška vojska je sporočila, da je v nedeljo sestrelila vodeno raketo, ki je bila iz Jemna, z območja pod nadzorom hutijev, izstreljena proti ameriškemu rušilcu v Rdečem morju. Ob številnih napadih z raketami in droni, ki jih na ladje na pomembni pomorski poti izvajajo uporniški hutiji, naj bi šlo za prvega, usmerjenega v ameriško vojaško ladjo.

Raketa je bila po navedbah osrednjega poveljstva ameriške vojske (Centcom) usmerjena proti ladji USS Laboon, ki je plula v južnem delu Rdečega morja. V bližini jemenske obale jo je sestrelilo ameriško vojaško letalo, so zapisali in po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodali, da ni poročil o škodi ali žrtvah.

Hutiji že dlje časa napadajo tovorne ladje v Rdečem morju, trdijo, da v znak podpore Palestincem v Gazi, kjer Izrael že več kot tri mesece vodi silovito ofenzivo. V odgovor na te napade sta ZDA in Velika Britanija v petek in soboto napadli položaje hutijev v Jemnu. Hutiji so o novih napadih poročali tudi v nedeljo, a so v Washingtonu to zanikali.

Prek ožine Bab el Mandeb, ki Rdeče morje povezuje z Adenskim zalivom, potuje okrog 12 odstotkov globalne trgovine. Da bi zaščitili pomembno trgovsko pot, je Washington minuli mesec naznanil pomorsko varnostno pobudo, v kateri je sodelovalo več držav, a so hutiji nadaljevali napade.