Revija Reporter
Svet

Rusija naj bi hutijevce zalagala s podatki za napade na ladje v Rdečem morju

STA

25. okt. 2024 8:03 Osveženo: 8:04 / 25. 10. 2024

Deli na:

Eksplozija ladje po hutijevskem napadu

YouTube

Rusija je jemenskim hutijevcem letos zagotovila podatke za napade na ladje v Rdečem morju z raketami in brezpilotniki, danes piše ameriški časnik Wall Street Journal, ki se sklicuje na neimenovane obrambne uradnike. Rusija naj bi podatke posredovala hutijevcem preko iranske revolucionarne garde.

To po pisanju časnika dokazuje, kako daleč je pripravljen iti ruski predsednik Vladimir Putin v prizadevanjih za destabilizacijo zahodnega političnega in gospodarskega reda pod vodstvom ZDA. Putin je na Bližnjem vzhodu utrdil vezi z Iranom in obrnil hrbet izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju, s katerim je imel v preteklosti zelo dobre odnose, navaja časopis.

Piše tudi, da je ruski trgovec z orožjem Viktor But, ki so ga ZDA izpustile iz zapora decembra 2022 v izmenjavi z Rusijo, skušal posredovati pri prodaji avtomatskih pušk hutijevcem v vrednosti deset milijonov dolarjev.

Ruska pomoč je pri napadih na ladje v Rdečem morju ključnega pomena, saj so po uvodnih napadih hutijevcev ladje, ki plujejo po Rdečem morju, začele izklapljati svoje radijske signale in se jih lahko spremlja le s pomočjo satelitov.

Wall Street Journal navaja, da so hutijevci napadli tudi ladje, ki so prevažale tovor za Moskvo, vendar so bile to ladje v lasti navideznih podjetij, ki Rusiji pomagajo, da se izogne zahodnim sankcijam.

Hutijevci ladje v Rdečem morju napadajo od lani, češ da s tem izkazujejo solidarnost s Palestinci, ki trpijo pod izraelsko ofenzivo v Gazi.