kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Huga Chaveza nagradili za dosežke v novinarstvu

Deli na:
Huga Chaveza nagradili za dosežke v novinarstvu

Foto: Reuters

Smrt venezuelskega predsednika Huga Chaveza njegovih rojakov ni odvrnila od tega, da bi slavili njegovo veliko delo. Danes je posthumno prejel nacionalno nagrado za novinarstvo. "Zgodovino in izkustvo novinarstva je mogoče deliti le na dve obdobji - pred in po komandantu Chavezu," je ob podelitvi poudarila vodja žirije Milagros Perez.

Perezova je pojasnila, da je bila odločitev žirije o nagrajencu "soglasna". Člane je prepričal Chavezov "preprost, odkrit stil". Komandant je z nastopi v medijih po njihovi oceni povzročil revolucijo v komunikacijah "ne le v Venezueli, pač pa tudi na mednarodni ravni".

Chavez, ki je po dolgotrajnem boju z rakom umrl marca letos v starosti 58 let, je bil v venezuelskih medijih močno prisoten. Neštetokrat se je pojavil na televiziji, bodisi v pogovoru s svojimi podporniki ali v enem od svojih številnih govorov. Gostil je tudi oddajo na radiu, imenovano Alo Presidente, v kateri je sprejemal klice v živo.

Zelo ga je prevzelo tudi spletno družbeno omrežje Twitter, na katerem je pritegnil več sledilcev kot kateri koli drugi latinskoameriški predsednik, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


Nagrado je danes sprejela Chavezova hčerka Maria Gabriela, ki je ob video posnetkih pokojnega očeta tudi bridko zajokala.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je ob podelitvi poudaril, da si je Chavez priznanje vsekakor zaslužil. "Prepričan sem, da to mnenje deli tudi venezuelsko ljudstvo," je dodal.

No, celotno venezuelsko ljudstvo očitno ne. Ob podelitvi so številni novinarji zasebnih medijev protestirali in opozarjali, da je v Chavezovem času izginilo veliko medijev, ki predsedniku niso bili naklonjeni.

Maja je bila na primer prodana televizijska mreža Globovision, ki je več let nasprotovala Chavezovemu režimu. Novi lastnik je poskrbel za bolj "uravnoteženo" poročanje, številni novinarji pa so ostali brez dela.