Revija Reporter
Svet

Hudi pritiski na Melanio v najtežjih trenutkih za Trumpa: če bo ostala tiho, bo morda letela iz Bele hiše

Marko Medvešek 29. okt. 2019 12:00 13 Osveženo: 12:34 / 29. 10. 2019

Deli na:
Hudi pritiski na Melanio v najtežjih trenutkih za Trumpa: če bo ostala tiho, bo morda letela iz Bele hiše

Donald in Melania Trump. - Foto: Reuters

Prva dama ZDA Melania Trump je tiho, ko gre za ukrajinsko afero in poskuse demokratov, da izpeljejo postopek odstavitve njenega moža, ameriškega predsednika Donalda Trumpa. A Trumpovi podporniki (pa ne samo oni) so prepričani, da bi lahko Melania kot najbolj priljubljena članica Trumpove družine z javno podporo možu odločilno vplivala na javno mnenje in otežila delo demokratom.

Zgleduj se po Hillary, je nasvet, ki ga je Melanii dala avtorica Lauren A. Wright, ki raziskuje javno nastopanje soprog ameriških predsednikov. Ko je možu Billu Clintonu v aferi Lewinsky leta 1998 grozila odstavitev, se je namreč Hillary Clinton odločno zavzela za moža in je republikanski poskus odstavitve javno označila za politični pregon in del desničarske zarote zoper predsednika.

Melania je nasprotno tiho. Ko je prejšnji teden prvič sama obiskala kongres, je ignorirala vprašanja novinarjev o odstavitvi. To sicer ni nenavaden odziv prve dame, ki v glavnem ne komentira političnega dogajanja. A ker gre za zadevo, ki se dotika tudi nje in njene družine, so mnogi Trumpovi podporniki prepričani, da bi morala javno podpreti Donalda.

Ankete namreč kažejo, da je Melania prepričljivo najbolj priljubljena članica Trumpovega klana. Deloma tudi zato, ker  se izogiba političnim temam in nima vidne vloge v moževi administraciji, a zdaj bi bil čas, da s tem prekine in se zavzame za moža, pravi Wrightova.

Čeprav se zdi, da demokratov odstavitev ne bo uspela, vsi republikanski kongresniki in senatorji niso najbolj naklonjeni Trumpu. Podpora Melanie bi lahko odločilno vplivala na javno mnenje, meni Lauren A. Wright, ki pa poudarja, da mora biti ta podpora »iskrena in avtentična,« sicer javnosti ne bo prepričala.

Če demokratom le uspe zrušiti Trumpa, se bo morala Melania s sinom Barronom izseliti iz Bele hiše. Seveda ni revica, ki bi ostala brez strehe nad glavo, a njo in vso družino bi zaznamoval madež odstavitve. Trump bi namreč postal prvi ameriški predsednik, ki bi bil dejansko odstavljen - Nixon je leta 1974 raje sam odstopil in se tako izognil sramoti.