900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hud poraz CDU Merklove na deželnih volitvah v Severnem Porenju-Vestfaliji

Deli na:
Hud poraz CDU Merklove na deželnih volitvah v Severnem Porenju-Vestfaliji

Foto: Reuters

Na predčasnih deželnih volitvah v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija je Krščanska demokratska unija (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel doživela hud poraz. Kot kažejo vzporedne volitve televizij, je CDU dobil samo 25,5 odstotka glasov. Socialdemokrati (SPD) so jih dobili 38 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glavna opozicijska stranka na zvezni ravni SPD, ki že sedaj vodi zvezno deželo z Zelenimi, je s slednjimi še okrepila svoj položaj v zvezni deželi. Zeleni so dobili 12 odstotkov podpore, tako da sta si skupaj zagotovili večino, potem ko sta bili doslej v manjšinski vladi.

CDU je na zadnjih volitvah leta 2010 v tej deželi dobila 34,6 odstotka glasov, tako da to pomeni njen najslabši rezultat v tej deželi.

Piratska stranka je z osmimi odstotki podpore vstopila v četrti regionalni parlament.

Ker gre po številu prebivalcev za največjo nemško zvezno deželo, volitve veljajo za "mini" parlamentarne volitve in pomemben preizkus razpoloženja volivcev pred zveznimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo sicer jeseni prihodnje leto.



Po zaprtju volišč je danes s položaja regionalnega vodje CDU že odstopil nemški minister za okolje Norbert Röttgen. 46-letni Röttgen, ki si je neuspešno prizadeval za premierski položaj, je, kot je dejal, z grenkobo sprejel ta svoj osebni poraz.

Volišča za 13,2 milijona volilnih upravičencev - to je petina vseh nemških volivcev - so zaprli ob 18. uri. Do polnoči naj bi objavili uradne rezultate.

Predčasne volitve so razpisali, potem ko so 14. marca opozicijske stranke v deželnem zboru zavrnile proračun deželnega ministrstva za notranje zadeve in komunalo. Po oceni nekaterih pravnikov je to pomenilo, da so stranke zavrnile celoten proračun. Poslanci so zato še isti dan sprejeli odločitev o razpustitvi deželnega zbora in s tem odprli pot predčasnim volitvam.

Za nemško zvezno vlado so vse deželne volitve pomembne zaradi razmerja sil v bundesratu. Nemška vlada ima v zveznem parlamentu trenutno 25 glasov podpore, opozicija 26, nevtralni blok pa 18. Po napovedih se razmerje sil v bundesratu, kjer je podpora koaliciji pomembna za sprejetje ključnih zakonov, po današnjih volitvah sicer ne bo bistveno spremenilo. Nemška vlada je namreč večino v bundesratu izgubila že po volitvah v Severnem Porenju-Vestfaliji maja 2010.