Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Gotovina zahteva od ZDA, naj ga izbrišejo s seznama teroristov in kriminalcev

Deli na:
Gotovina zahteva od ZDA, naj ga izbrišejo s seznama teroristov in kriminalcev

Foto: Reuters

Upokojeni hrvaški general Ante Gotovina je na ameriškem zveznem sodišču vložil tožbo proti uradu za nadzor tujega premoženja, da bi izbrisali njegovo ime s seznama oseb, ki jih imajo ZDA za teroriste ali kriminalce, poroča Večernji list. Gotovina je bil oproščen obtožb za vojne zločine, zaradi katerih je bil uvrščen na seznam.

"Sprožili smo običajen postopek v ZDA, da bi generala Gotovino izbrisali s seznama, ker ni več pravne podlage, da bi bil na tem seznamu," je za zagrebški časnik izjavil njegov odvetnik Luka Mišetić.

Kot je pojasnil, so Gotovino vpisali na seznam posebej določenih oseb (Specially Designated Nationals List), ko so se ZDA odločile, da bodo uvedle ekonomske sankcije proti vsem obtožencem Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Gotovina je bil leta 2012 oproščen vseh obtožb.

Tudi Gotovina trdi, da status "posebej označene osebe" nima več zakonske podlage in mu zaradi ekonomskih sankcij "povzroča veliko škodo", je na svoji spletni strani objavil ameriški spletni portal za novice iz pravosodja Courthouse News Service.

Na zvezno sodišče se je obrnil, ker se iz urada za nadzor tujega premoženja, ki je del ameriškega finančnega ministrstva, niso odzvali na njegovo zahtevo za umik s seznama.

Fizičnim in pravnim osebam, ki so na seznamu, je zamrznjeno premoženje, če ga imajo v ZDA, ameriškim državljanom pa je prepovedano poslovanje z njimi. Po oprostilni sodbi haaškega sodišča se je 58-letni Gotovina posvetil gojenju tun na Hrvaškem.

Čeprav je večkrat zanikal, da se bo aktivno vključil v politiko, obstajajo pobude, da bi Gotovina kandidiral za predsednika države na volitvah, ki bodo predvidoma konec letošnjega leta.