Laura Winham Svet24.si

Laura od sveta pozabljena tri leta mrtva ležala v...

cumming Svet24.si

Znani britanski igralec vrnil svoj viteški red ...

2023-01-27 13.43.36 Necenzurirano

V posmeh državi: Snežičevi plakati pred vrati ...

bobnar golob bobo Reporter.si

Tatjana Bobnar ni šla v Tacen: v pisarni na ...

adam delius Ekipa24.si

Olimpija zahteva 2,5 milijona evrov za mladeniča,...

Iryna Osypenko Njena.si

Iryna Osypenko zaradi hudega stresa močno ...

doncic poskodba Ekipa24.si

Največji šok! Luka Dončić s hudo poškodbo, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvati Putinovemu prijatelju zaplenili jahto, zdaj je izginila

Deli na:
Hrvati Putinovemu prijatelju zaplenili jahto, zdaj je izginila

Jahta Irina VU - Foto: Ivo Cagalj/Pixsell/Bobo

Iz priveza v Betini na hrvaškem otoku Murter je oktobra lani izginila jahta ruskega oligarha Ališera Usmanova in njegove žene Irine, poročajo hrvaški mediji. Hrvaške oblasti so jahto zaplenile kot del sankcij Zahoda proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini, za njeno izginotje pa so izvedele šele minuli teden.

Jahta prijatelja ruskega predsednika Vladimirja Putina Irina VU je dolga 35 metrov in težka 240 ton, a je hrvaške teritorialne vode zapustila brez ovir.

Po podatkih spletne strani marinetraffic.com je iz pristanišča v Betini izplula 6. oktobra 2022 in se tri dni kasneje zasidrala v turškem pristanišču Didim v Egejskem morju. Na hrvaškem ministrstvu za pomorstvo, promet in infrastrukturo so za njeno izginotje izvedeli minuli teden, piše hrvaški časnik Slobodna Dalmacija.

Direktor Marine Betina Boris Ninić Moro je za časnik zatrdil, da je jahta iz Betine izplula po predpisih, z veljavnim nalogom, kapitanom in pripadajočo posadko."Po informacijah z ministrstva za pomorstvo so jahto odtujili, ker gre za zamrznjeno premoženje, ki je zapečateno," pa je za hrvaško televizijo Nova TV sporočil generalni sekretar na hrvaškem ministrstvu za zunanje zadeve Frano Matušić. Dodal je, da je za primer odgovorno ministrstvo za pomorstvo in promet, ker gre za prehod meje, pa tudi ministrstvo za notranje zadeve in carina.

Pomorska policija v trenutku prehoda meje ni imela uradnih informacij, da bi ladji morala onemogočiti nadaljnjo plovbo, je poročala Nova TV. Vsem članom posadke in drugim, ki so jim morda pomagali pri kršenju sankcij, grozi do pet let zapora.

Vrednost premoženja v Uzbekistanu rojenega ruskega oligarha in poslovneža Ališera Usmanova so v letu 2022 ocenili na 19,5 milijarde dolarjev in je veljal za enega od sto najbogatejših ljudi na svetu. Hrvaške oblasti so njegovo jahto skupaj s štirimi drugimi luksuznimi plovili ruskih oligarhov zaplenile, ker so na seznamu sankcioniranih oseb zaradi ruske agresije na Ukrajino.