zala kralj, gašper šantl Odkrito.si

Zala Kralj sprejela presenetljivo odločitev!

gabrielle crahan Svet24.si

Preminula 22-letna hči znanega glasbenika: tri ...

prebujenje Petisvet.si

Kam nas v resnici vodijo nove energije?

marjan šarec Svet24.si

Šarec SDS-u zažugal: "Na mojem hrbtu ne boste ...

meghan markle Svet24.si

Razkrili, koga je skušala Meghan omrežiti pred ...

086mv Njena.si

Lara Komar spakirala kovčke in odšla

plestenjak 5 Njena.si

Blaž Švab spregovoril o svoji poroki

Svet

Hrvati pridno kupujejo orožje: milijarde za vojsko

Deli na:
Hrvati pridno kupujejo orožje: milijarde za vojsko

Foto: HKoV - Hrvaški vojak.

Hrvaško obrambno ministrstvo ima v letošnjem proračunu nekaj več kot pet milijard kun (675 milijonov evrov), kar je za 260 milijonov kun (35 milijonov evrov) več kot lani. Za nabavo orožja in opreme je namenjenih nekaj več kot 2,1 milijarde kun (283 milijonov evrov). Med prednostnimi investicijami je znova nakup vojaških letal.

Podpredsednik hrvaške vlade in minister za obrambo Damir Krstičević je ob četrtkovi predstavitvi načrtov nakupov za leto 2019 povedal, da so iz obrambnega proračuna zagotovili 1,6 milijarde kun (217 milijonov evrov) za postopke javne nabave in več kot 500 milijonov kun (67,5 milijonov evrov) za obveznosti iz prejšnjih let.

Po spodrsljaju z nakupom izraelskih lovcev M-16 barak bodo sredstva namenili za vnovični poskus nabave vojaških lovcev. Za letos načrtujejo tudi nadaljevanje splošne revizije tankov M84 ter izgradnjo objektov za vzdrževanje eskadrilje gasilskih letal. Med proračunskimi postavkami so tudi vlaganja v vojaško patruljno ladjo in topništvo dolgega dosega ter protizračni obrambni sistem, ki bo kompatibilen s standardi zveze Nato.


Načrtujejo izgradnjo, prenovo in posodobitev več vojaških objektov, da bi izboljšali življenjske in delovne pogoje vojakov. Med drugim naj bi hrvaška vojska letos vzpostavila kibernetsko poveljstvo. Prav tako predvidevajo nakup cistern za gorivo ter opreme za mornarico, kopensko vojsko in ostale enote.

Hrvaška vlada je na četrtkovi seji sprejela tudi novo vojaško donacijo iz ZDA, ki je vredna nekaj manj kot dva milijona dolarjev. ZDA bodo podarile Hrvaški 12 sistemov metalcev granat za vojaška vozila s protiminsko zaščito (MRAP) in 16 kompletov radijskih naprav za oklepnike Patria. Opremo bodo pošiljali iz ZDA med letoma 2019 in 2021.

Hrvaško ministrstvo za obrambo je za ponedeljek napovedalo podpis pogodb s predstavniki hrvaških podjetij za nabavo opreme, vredne približno 300 milijonov kun (40,5 milijonov evrov).

Loading...