državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaški sabor danes o nezaupnici premierju Oreškoviću

Deli na:
Hrvaški sabor danes o nezaupnici premierju Oreškoviću

Foto: Getty Images

Zahteva Domoljubne koalicije za glasovanjem o nezaupnici premierju Tihomirju Oreškoviću bo danes na dnevnem redu sabora, so v sredo potrdili v HDZ. Razpravo je v sredo napovedal tudi predsednik HDZ Tomislav Karamarko, potem ko je odstopil s položaja prvega podpredsednika vlade. Večina opozicije se je odločila, da bodo podprli nezaupnico.

Odpoklic Oreškovića je predlagala skupina poslancev HDZ in Hrvaške stranke prava Ante Starčević (HSP AS). Premierju so v zahtevi med drugim zamerili, da poskuša uvajati "kanclersko diktaturo s pomočjo represivnega aparata", namesto da bi se ukvarjal z reševanjem gospodarskih problemov v državi.

Orešković je napovedal, da bo v saboru branil svojo osebno čast in čast institucije predsednika vlade pred, kot je dejal, lažnimi obtožbami HDZ.

Za odpoklic je potrebno najmanj 76 glasov poslancev, Orešković pa lahko računa le z glasovi 12 poslancev Mosta neodvisnih list ter morda še nekaterih posameznih poslancev. Poleg vladajoče Domoljubne koalicije je tudi večina opozicijskih strank napovedala, da bodo podprli odpoklic premierja, ker si želijo čimprejšnjih predčasnih volitev.

Po rušenju Oreškovića HDZ načrtuje preoblikovanje parlamentarne večino za podporo svojemu novem kandidatu za mandatarja, finančnemu ministru Zdravku Mariću. Zaenkrat nimajo potrebnih najmanj 76 poslancev, kolikor jih mora zbrati tudi opozicija za razpustitev sabora.

Če bodo poslanci izglasovali nezaupnico premierju, bo to pomenilo tudi konec desnosredinske hrvaške vlade, ki so jo oblikovali januarja letos. Orešković bo po vsej verjetnosti prvi hrvaški premier, ki bo moral odstopiti po izglasovani nezaupnici v parlamentu.

Ustava določa, da po odpoklicu premierja in hkrati vlade začne teči 30-dnevni rok za poskus oblikovanja nove parlamentarne večine, ki bo podprla novega mandatarja in potrdila morebitnega novega premierja in vlado. V primeru neuspeha bo predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović razpustila sabor in razpisala predčasne volitve.

Ustava tudi navaja, da sabor lahko razpustijo, če to podpre najmanj polovica poslancev.

Nezadovoljstvo z vlado bo danes znova izrazila pobuda Hrvaška zmore boljše, ki bo organizirala nove proteste v Zagrebu v podporo nadaljevanju priprave in izvajanje celovite reforme kurikuluma, ker se iz vlade niso odzvali na zahteve več kot 40.000 protestnikov pred dvema tednoma. Proteste so napovedali na Trgu svetega Marka pred poslopjem vlade in sabora ob 18. uri.