nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ministričin škandal trese Renzijevo vlado

Deli na:
Ministričin škandal trese Renzijevo vlado

Foto: Getty Images

Glavni italijanski opozicijski stranki sta v soboto v obeh domovih parlamenta vložili nezaupnico vladi Mattea Renzija. Za nezaupnico so se odločili po razkritju škandala, da je ministrica za industrijo Federica Guidi pomagala svojemu partnerju, ki je sredi policijske preiskave zaradi korupcije. Ministrica je v petek že odstopila.

Nezaupnico sta vložili desnosredinska stranka Naprej Italija nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija in Severna liga, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gibanje Pet zvezd pa po poročanju italijanskih medijev pripravlja svojo nezaupnico.

"Šli bomo v parlament, upam, da čim prej," je na svoji spletni strani zapisal Renzi, ki je v petek zavrnil pozive k odstopu.

Opozicijski stranki sta nezaupnico vložili po odstopu italijanske ministrice za industrijo Guidijeve. V četrtek se je namreč razkrilo, da je partner ministrice Gianluca Gemelli sredi policijske preiskave korupcijskega škandala s smetarskimi posli v deželi Bazilikata na jugu Italije.

Več italijanskih časnikov je objavilo tudi prepis policijskega prisluha telefonskega pogovora, v katerem je Guidijeva svojemu partnerju razlagala, da bo amandma k zaključnemu računu za leto 2014, ki bi bil zanj ugoden, potrjen v parlamentu.

Kot je poročal časnik La Reppublica, je Gemelli zaradi tega amandmaja dobil 2,5 milijona evrov vredno pogodbo za sodelovanje pri projektu razvoja naftnega polja v Bazilikati, ki ga je sicer dobil francoski Total.

"Takojšnji odstop Guidijeve je v opoziciji zbudil tolikšno paniko, da niso vedeli, kaj storiti. Zato so začeli k odstopu pozivati celotno vlado, ki je kriva kdove česa," se je na vloženo nezaupnico odzval italijanski premier.