državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaška predsednica zahteva krepitev nadzora na meji s Srbijo

Deli na:
Hrvaška predsednica zahteva krepitev nadzora na meji s Srbijo

Foto: Reuters

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes v Pulju ocenila, da je od srede na Hrvaško nenadzorovano prišlo preveč beguncev. Po njenem mnenju migranti ne vstopati v državo mimo mejnih prehodov, zato je zahtevala krepitev nadzora meje zaradi varnosti hrvaških državljanov in stabilnosti države.

Grabar-Kitarovićeva je nezadovoljna, ker je v 24 urah več kot 5500 migrantov na Hrvaško prišlo zunaj mejnih prehodov s Srbijo. "Hrvaška pokazala human obraz", a ni potrebe, da bi ljudje prihajali tako množično v enem samem dnevu, je dejala. Meni, da Hrvaška ne more poskrbeti za ljudi, ki so prišli.

"Zelo slabo je, da se vstopa čez koruzna polja, da meja ne deluje, kot je treba. Odločno zahtevam strožji nadzor državne meje, ki jo je mogoče prečkati le prek uradnih mejnih prehodov," je po poročanju hrvaških medijev dejala hrvaška predsednica, ki je ta teden uraduje v Pulju.

Ponovila je, da je humanitarna plat le eden obrazov krize, ki kaže tudi varnostno, gospodarsko, socialno in druge plati. Meni, da je na vse treba pripraviti tudi državljane, ker si ne želi na Hrvaškem gledati prizorov iz sosednjih držav. Napovedala je, da bodo o vsem razpravljali v petek na seji sveta za nacionalno varnost.

Predsedstvo HDZ pa je napovedalo, da bodo begunsko krizo obravnavali na svoji današnji seji, ker menijo, "da zadeve na terenu uhajajo izpod nadzora, ker se vlada ni ustrezno pripravila na množičen prihod beguncev".

Hrvaška vlada pa sporoča, da ima država kljub dobri organiziranosti omejene kapacitete glede sprejema beguncev, zato ne bodo mogli zagotoviti ravnanja v skladu z evropsko zakonodajo, če se bo pritisk na meje zvišal.

Hrvaški minister za zdravje Siniša Varga je pred današnjo vladno sejo novinarjem povedal, da pričakujejo vrhunec begunskega vala v naslednjih dveh tednih, ko naj bi v državo prišlo več kot 20.000 migrantov.