Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zagrebški župan Bandić noč preživel v zaporu; ob njem aretiranih še 18 ljudi

Deli na:
Zagrebški župan Bandić noč preživel v zaporu; ob njem aretiranih še 18 ljudi

Foto: Bobo

Dolgoletni zagrebški župan Milan Bandić, ki so ga v nedeljo prijeli zaradi suma kaznivih dejanj, je minulo noč preživel v prostorih policijskega nacionalnega urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu. V protikorupcijski operaciji Agram so aretirali še 18 ljudi, večinoma iz vrha mestne uprave in javnega podjetja Zagrebački holding.

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) Bandića in ostale prijete bremeni upravičenega suma korupcije, zlorabe položaja in pooblastil ter trgovanja z vplivom.

Neuradno Bandića in njegove sodelavce bremenijo številnih malverzacij. Predvsem gre za 7,5 milijona kun (približno milijon evrov) vredno pogodbo med mestom Zagreb in centrom za recikliranje kosovnih odpadkov Cezar, ki je del podjetja Cios. Predmet preiskave naj bi bile tudi spremembe mestnega urbanističnega načrta zaradi izgradnje sežigalnice odpadkov ter domnevne malverzacije z zemljišči, ki so jih v škodo mesta prodajali zasebnikom, danes piše hrvaški dnevnik Jutarnji list.

Spornih naj bi bilo tudi 10 milijonov kun (1,3 milijona evrov) iz Bandićeve volilne kampanje na predsedniških volitvah leta 2009, danes poroča časnik Večernji list. Kriminalisti se zanimajo tudi za kršitve predpisov pri javnih razpisih in pri zaposlitvah v Holdingu.

Med prijetimi so tudi predsednik uprave družbe Zagrebački holding Ivan Ljubičić, direktor podjetja za javni mestni prevoz Zagrebački električni tramvaj (ZET) Ivan Tolić in vrsta članov mestne uprave, poročajo hrvaški mediji. Policisti so aretirali tudi solastnika podjetja za reciklažo odpadkov Cios Petra Pripuza.

Ljubičića so prijeli v nedeljo na meji s Slovenijo, ko naj bi bil z družino na poti v Čatež. Hrvaški mediji ugibajo, da je bil to tudi razlog za takojšnje nedeljske aretacije vseh osumljenih. Aretacije naj bi sicer načrtovali za ta teden.

Osumljenci naj bi izvedeli, da bodo policisti kmalu potrkali na njihova vrata. Preiskave v zagrebški mestni upravi so bile sicer javna skrivnost, potem ko so čez poletje v javnost pricurljale informacije, da policija prisluškuje Bandićevemu telefonu.

Policisti so več kot sedem ur v Bandićevem stanovanju v Zagrebu iskali dokumente, ki bi zagrebškega župana lahko povezali s kaznivimi dejanji. Nekje pred 3. uro so ga prepeljali v prostore policijskega nacionalnega urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu, kjer je tudi prespal.

Hišne preiskave bodo nadaljevali tudi danes, ko naj bi zaslišali prijete. Policija ima 48 ur časa za morebitno kazensko ovadbo.



Bandićev odvetnik Krešimir Krsnik je med drugim dejal, da so aretacije "spin", s katerim nameravajo odvrniti pozornost s sojenja nekdanjim jugoslovanskim in hrvaškim obveščevalcem Josipu Perkoviću in Zdravku Mustaču v Münchnu.

Tudi Pripuzov odvetnik Mate Matić je ocenil, da gre za "politično motivirane postopke".

Bandića so leta 2009 izključili iz SDP, potem ko je kandidiral za predsednika države. Kljub porazu na predsedniških in kasneje še na parlamentarnih volitvah se ni odpovedal političnim ambicijam na državni ravni in je večkrat dejal, da si želi postati "župan Hrvaške".

Hrvaški politični komentatorji in analitiki ocenjujejo, da se preiskovalci zagotovo ne bi odločili za prijetja, če ne bi imeli trdnih dokazov proti Bandiću.

Omenjajo, da je pregon Bandića vodila policija in ne tožilstvo na izrecno zahtevo hrvaškega premierja Zorana Milanovića, ki je Bandića posredno večkrat javno obtožil korupcije in klientelizma. Bandić je zaradi tega tožil Milanovića in medije, ki so izjavo premierja objavili.

Bandića že vrsto let omenjajo v številnih aferah, ki so jih mediji povezovali z njegovim položajem zagrebškega župana. Nevladne organizacije so večkrat zahtevale njegov odstop zaradi domnevne zlorabe javnega interesa.

Po prijetju so se na spletnih družbenih mrežah pojavile skupine v podporo Bandiću.

58-letni Bandić je na položaju župana Zagreba že peti mandat. Njegova namestnica Sandra Švaljek je zatrdila, da zaradi aretacije ni pričakovati nobenih težav pri običajnem delovanju hrvaške prestolnice.