Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaški mediji: Prijeli zagrebškega župana Bandića

Deli na:
Hrvaški mediji: Prijeli zagrebškega župana Bandića

Foto: Reuters

Hrvaško notranje ministrstvo in Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) sta danes sporočila, da so prijeli več oseb zaradi suma nezakonitih dejanj v zagrebški mestni upravi in mestnemu podjetju Zagrebački holding. Med prijetimi je tudi zagrebški župan Milan Bandić, kar je že potrdil njegov odvetnik.

Med prijetimi sta tudi predsednik uprave Zagrebškega holdinga Slobodan Ljubičić in solastnik podjetja Cios Petar Pripuz, policija pa je aretirala še 16 oseb. Tudi odvetnika Ljubičića in Pripuza sta potrdila prijetje. Medtem naj bi policija začela tudi preiskave v objektih, ki jih uporabljajo prijete osebe.

Hrvaški mediji neuradno poročajo, da so enega od osumljenih prijeli na meji s Slovenijo. Kot razloge za prijetje omenjajo tri sporne primere. Predvsem gre za 7,5 milijona kun (približno milijon evrov) vredno pogodbo med mestom Zagreb in centrom za recikliranje kosovnega odpada Cezar, ki je del podjetja Cios.

Predmet preiskave naj bi bila tudi sprememba mestnega urbanističnega načrta zaradi izgradnje sežigalnice smeti, kot tudi domnevne malverzacije z denarjem iz mestnega holdinga med Bandićevo volilno kampanjo na predsedniških volitvah leta 2009.

Proračuna mesta Zagreb in mestnega holdinga sta vredna približno 15 milijard kun ali slabi dve milijardi kun, je poročala Nova TV.


Uskok in policija sta pojasnila, da so pridržanja sledila večmesečnim kriminalističnim preiskavam o postopkih v zagrebški mestni upravi in holdingu. Napovedali so, da bodo proti prijetim osebam vložili kazenske ovadbe zaradi upravičenega suma korupcije, zlorabe položaja in pooblastil.

Pripuzov odvetnik Mate Matić je za Novo TV ocenil, da gre za "politično montiran proces". Trdi, da v primeru podjetja Cezar ni bilo nobenega kaznivega dejanja, ki ga omenjajo preiskovalci.

Dolgoletni Bandićev prijatelj in vodja mestnega urada za upravljanje v nujnih primerih Pavle Kalinić je za Novo TV izjavil, da bo mestna uprava delovala nemoteno. Zagreb ima dva podžupana.

Bandićevo ime je bilo že več let omenjeno v številnih aferah, ki so jih mediji povezovali z njegovim položajem župana hrvaške prestolnice. 58-letni Bandić je na položaju župana Zagreba že peti mandat. Na obtožbe je praviloma odgovarjal, naj "pravne institucije opravijo svoje delo".

Kljub porazom na prejšnjih predsedniških in parlamentarnih volitvah je Bandić večkrat izrazil ambicijo, da bi postal "župan Hrvaške".