pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sodišče le zagrebškemu županu Bandiću zavrnilo varščino

Deli na:
Sodišče le zagrebškemu županu Bandiću zavrnilo varščino

Foto: Reuters

Zagrebško županijsko sodišče je včeraj odobrilo varščine vsem osumljenim, ki so bili prijeti v korupcijskem primeru Agram, razen za dolgoletnega zagrebškega župana Milana Bandića. Policisti so sredi oktobra prijeli 16 oseb, sodišče pa je vsem dovolilo, da se branijo s prostosti, razen 58-letnemu županu Bandiću.

Sodišče je včeraj odobrilo plačilo varščine za osem osumljencev, ki so večinoma zaposleni v mestni upravi in v komunalnem podjetju Zagrebački holding. Zavrnilo pa je varščino Bandića, ki je prvoosumljeni za več kaznivih dejanj, s katerimi naj bi mestu Zagreb povzročili škodo v višini 20 milijonov kun (2,6 milijona evrov).

Čeprav so Bandićevi odvetniki konec prejšnjega tedna izjavili, da župan ne bo ponudil varščine, so hrvaški mediji včeraj poročali, da naj bi kot varščino vendarle ponudil 5,8 milijona kun (763.000 evrov) v denarju in nepremičninah, a je sodišče ponudbo zavrnilo kot prenizko.

Menda so svoje nepremičnine za Bandićevo varščino založili tudi nekateri njegovi prijatelji. Bandić je prejšnji teden preko svojih odvetnikov sporočil, da ne bo odstopil s položaja župana. Njegovi odvetniki včeraj niso bili razpoloženi za izjave.

Ponujene varščine ostalih osmih osumljencev so bile med 75.000 kun in 4,2 milijona kun (med 9800 in 552.000 evrov), kar je bilo odvisno od teže kaznivega dejanja, za katera jih bremenijo.

Osumljenci bodo ostali v priporu do odločitve zunajrazpravnega sveta sodišča o pritožbah na včerajšnjo odločitev. Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je napovedal pritožbe.



S prostosti naj bi se čez nekaj dni tako branil tudi Slobodan Ljubičić, ki je prejšnji teden odstopil s položaja predsednika uprave Zagrebačkog holdinga. Povezujejo ga s spornimi posli holdinga s centrom za recikliranje kosovnih odpadkov Cezar, ki je del podjetja Cios.

Največjo varščino v primeru Agram v višini 7,5 milijona kun (približno milijon evrov), je plačal solastnik podjetja Cios Petar Pripuz, ki so ga izpustili prejšnji teden. Tudi on je odstopil z vseh položajev v družbi.

Tožilstvo bremeni Bandića in še 15 oseb ter dve podjetji zlorabe položaja, utaje davkov in carin ter trgovanja z vplivom. Med drugim gre tudi za domnevne malverzacije z zemljišči, ki so jih v škodo mesta prodajali zasebnikom kot tudi za sporno financiranje Bandićeve predvolilne kampanje na predsedniških volitvah 2009. Kazniva dejanja naj bi izvršili v obdobju od leta 2006 do 2014.

Potem ko so osumljene 19. oktobra pridržali in jih zaslišali na tožilstvu, so štirim dovolili, da se branijo s prostosti. Med njimi sta tudi edini ženski. Obe sta zaposleni v mestni upravi na oddelku za premoženjske in pravne posle. Hrvaški mediji ugibajo, da sta se s tožilstvom dogovorili, da bosta obremenili župana.

Preiskava v eni največjih korupcijskih afer na Hrvaškem je potekala dlje časa in se tudi po aretacijah nadaljuje v več smereh.