nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaška judovska skupnost bo bojkotirala spominsko slovesnost v Jasenovcu

Deli na:
Hrvaška judovska skupnost bo bojkotirala spominsko slovesnost v Jasenovcu

Foto: Wikimedia

Koordinacija judovskih občin na Hrvaškem se je včeraj odločila, da se njeni predstavniki letos ne bodo udeležili spominske slovesnosti za žrtvami ustaškega koncentracijskega taborišča v Jasenovcu. Kot so pojasnili, so ogorčeni zaradi spremembe muzejske razstave v Jasenovcu, kot tudi zaradi relativizacije ustaštva na Hrvaškem.

Judovska skupnost, ki je organizirana v desetih mestih na Hrvaškem, meni, da bo v takšnem vzdušju spominska slovesnost v Jasenovcu zgolj priložnost, da bi se zadovoljila forma, v kateri bodo tisti, ki tolerirajo ustaško ideologijo, zasedli oder, da bi kazali svoja antifašistična stališča in izražali pieteto žrtvam.

Koordinacija je ocenila, da po spremembah muzejske razstave v Jasenovcu ni več predstavljena polna resnica o holokavstu in grozodejstvih Neodvisne države Hrvaške ter da so omilili resnico o ustaškem režimu med drugo svetovno vojno.

Poudarili so, da so tudi v prejšnjih letih imeli pripombe na protokol slovesnosti, a so se prilagajali, ker so ocenjevali, da je njihova udeležba pomembna glede na številne judovske žrtve v tem največjem ustaškem koncentracijskem taborišču. Napovedali so, da bodo spominsko slovesnost organizirali samo v skladu z judovsko tradicijo.

Lanske slovesnosti sta se udeležila takratna predsednika sabora in vlade Josip Leko in Zoran Milanović, medtem ko se je predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović poklonila žrtvam sama in brez običajnega spremstva sodelavcev in medijev nekaj dni pred uradno slovesnostjo.

Predsednik koordinacije Ognjen Kraus je za hrvaško tiskovno agencijo tudi pojasnil, da so o dnevnopolitičnih dogodkih in relativizaciji ustaštva na Hrvaškem že opozarjali v hrvaških medijih.

Spomnil je, da so kritizirali ustaške vzklike med nedavnimi protesti v podporo lokalni televiziji Z1 v Zagrebu in nogometni tekmi med reprezentancami Hrvaške in Izraela v Osijeku. Opozarjali so tudi na sovražni govor v medijih, posebej na internetu.

"Odzivi državnega vrha na te dogodke pa so bili neprimerni. Država ni storila ničesar in ne želi nič storiti glede tega," je dejal Kraus.

V spominskem centru v Jasenovcu vsako leto organizirajo slovesnost v spomin na 22. april, ko so se leta 1945 preživeli taboriščniki poskusili prebiti iz taborišča, v katerem je bilo ubitih več kot 83.000 oseb, med njimi tudi 20.000 otrok. Največ umorjenih je bilo Srbov - nekaj manj kot 48.000 - ter nekaj več kot 16.000 Romov.

Judov je bilo pobitih nekaj več kot 13.000, kar je predstavljalo več kot polovico vseh Judov, ki so takrat živeli na Hrvaškem. Med žrtvami je bilo tudi več kot 4200 Hrvatov, ki so bili nasprotniki ustaškega režima, pa tudi 266 Slovencev.