nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po judovski tudi srbska skupnost na Hrvaškem bojkotira proslavo v Jasenovcu

Deli na:
Po judovski tudi srbska skupnost na Hrvaškem bojkotira proslavo v Jasenovcu

Foto: Wikimedia

Nacionalna koordinacija sveta srbske manjšine na Hrvaškem, Srbski nacionalni svet (SNV), je včeraj sporočil, da se bodo pridružili judovski skupnosti na Hrvaškem v bojkotu letošnje državne spominske slovesnosti za žrtve v ustaškem koncentracijskem taborišču v Jasenovcu.

Niso zadovoljni, ker se ministrstvo za kulturo ni odzvalo na februarsko pismo, v katerem so izrazili nezadovoljstvo zaradi sprememb razstave v Jasenovcu in predlagali pogovor o programu letošnje spominske slovesnosti. Pismo so podpisali tudi predstavniki romske in judovske skupnosti na Hrvaškem ter tudi antifašistične organizacije.

"Bila je vrsta dogodkov in dejavnosti, iz katerih je jasno, da se na Hrvaškem poskuša relativizirati, zmanjšati in tudi zanikati zločine, ki jih je v Jasenovcu in v drugih krajih storilo ustaško gibanje med časom kvizlinške Neodvisne države Hrvaške," so zapisali v sporočilu za javnost, ki ga je podpisal predsednik SNV in saborski poslanec Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS) Milorad Pupovac.

Dodali so, da se na javnih shodih, v medijih in javnem prostoru lahko vidijo in slišijo sporočila, v katerih se obnavljajo vrednote ustaškega gibanja, povzdiguje njegova ideologija in predstavniki. Posledica tega so širjenje sovražnega govora in nestrpnosti do političnih razlik ter do etničnih in drugih manjšin.

Obžalujejo, da ni ustreznih odgovorov, odzivov ali kritik tovrstnih pojavov s strani hrvaških političnih ali pravosodnih institucij. "Kvečjemu smo tisti, ki opozarjamo na takšne pojave, pogosto predmet javnih napadov in žalitev," so še zapisali. Kot so sklenili, skušajo s to odločitvijo dodatno opozoriti, da je skrajni čas za spremembo takšnega stanja v hrvaški družbi.

Podobno je svojo odločitev pojasnila tudi judovska skupnosti na Hrvaškem, v kateri menijo, da je v obstoječem vzdušju spominska slovesnost v Jasenovcu zgolj priložnost, da bi se zadovoljila forma, v kateri bodo tisti, ki tolerirajo ustaško ideologijo, zasedli oder, da bi kazali svoja antifašistična stališča in izražali pieteto žrtvam.

Na relativizacijo ustaštva na Hrvaškem je v četrtek opozorila tudi izraelska veleposlanica na Hrvaškem Zina Kalay. Oglasila se je po zagrebški premieri dokumentarnega filma Jasenovac - resnica protislovnega režiserja Jakova Sedlarja. Med drugim je ocenila, da gre za resnico, kot jo vidi Sedlar, ki zmanjšuje "strahote storjenih zločinov ali vsaj prizadevanja, da bi pojasnili zgodovinske dogodke, ki so do tega pripeljali".

Tudi v izraelskih časnikih je bilo možno v začetku tedna prebrati kritike na račun Hrvaške zaradi povzdigovanja ustašev, posebej v nekaterih medijih ter na javnih shodih in nogometnih tekmah.

V spominskem centru v Jasenovcu vsako leto organizirajo slovesnost v spomin na 22. april, ko so se leta 1945 preživeli taboriščniki poskusili prebiti iz taborišča, v katerem je bilo ubitih najmanj 83.000 oseb, med njimi tudi 20.000 otrok. Največ umorjenih je bilo Srbov, Romov in Judov, ki so bili predvsem žrtve rasnih zakonov v NDH.