favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ubežnik Ivica Todorić je Hrvaško zatožil Evropski komisiji

Deli na:
Ubežnik Ivica Todorić je Hrvaško zatožil Evropski komisiji

Ivica Todorić - Foto: STA

Dolgoletni predsednik uprave hrvaškega koncerna Agrokor in zdaj begunec pred hrvaškim pravosodjem Ivica Todorić je danes objavil, da je Hrvaško zaradi neusklajenosti zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, znanega kot Lex Agrokor, z zakonodajo EU tožil pri Evropski komisiji kot varuhu pravnega reda unije.

"Zaradi počasnosti hrvaških ustanov, ki se ne odzivajo na strahotne posledice neustavnega in nezakonitega lex Agrokor, sem vložil tožbo pri Evropski komisiji," je nekdaj najbogatejši Hrvat zapisal na svojem blogu ivica.todoric.hr. Napovedal je, da bo vsebino tožbe objavil, ko bo zaključen postopek njenega prejema v Bruslju.

Kot je dodal, je tožbo poslal tudi predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju. Napovedal je, da bo z vsebino tožbe seznanil tudi vse predsednike vlad članic EU kot tudi vse poslance v Evropskem parlamentu.


Po njegovih trditvah so mednarodni in hrvaški pravni strokovnjaki prepričani, da Hrvaška z omenjenim zakonom krši hrvaško ustavo in evropsko zakonodajo. Pojasnil je, da se je za tožbo odločil s težkim srcem, a je bil nanjo prisiljen zaradi kršitve njegovih človekovih pravic.

Todorić je kot predsednik uprave Agrokorja, ki se je znašel v hudih finančnih težavah, aprila lani na pristojno sodišče v Zagrebu vložil zahtevo za uvedbo izredne uprave v največjem hrvaškem poslovnem sistemu na podlagi lex Agrokor. "Odločitev sem sprejel v prepričanju, da je to v najboljšem interesu zaposlenih, partnerjev, dobaviteljev in celotnega gospodarstva," je sporočil aprila lani. O tem, da je zakon neustaven ali v nasprotju z zakonodajo EU, pa takrat ni govoril.

Todorić v Londonu sicer čaka na odločitev britanskega sodišča o izročitvi Hrvaški, ki ga bremeni večmilijonskih finančnih malverzacij. Londonsko sodišče bo o izročitvi Todorića odločalo predvidoma aprila.