pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hillary Clinton v soboto v New Yorku s prvim velikim zborovanjem kampanje

Deli na:
Hillary Clinton v soboto v New Yorku s prvim velikim zborovanjem kampanje

Foto: Reuters

Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton, ki je aprila uradno vstopila v tekmo za osvojitev Bele hiše, bo imela v soboto na otoku Roosevelt v mestu New York prvo veliko zborovanje in govor, ki ga njen volilni štab predstavlja kot uradni začetek kampanje.

Clintonova si je za uradni začetek kampanje pričakovano izbrala državo New York, ki jo je zastopala v zveznem senatu in kjer ima danes stalno bivališče. V mestu New York je tudi sedež globalne fundacije njenega moža, nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona, v Brooklynu pa še sedež njene predsedniške kampanje.

Država New York je večinoma demokratska, še bolj pa mesto in najbolj verjetno otok Roosevelt sredi Vzhodne reke med Manhattnom in Astorio v Queensu. Tam živi 14.000 ljudi, od katerih jih je bilo 40 odstotkov rojenih na tujem in so bolj naklonjeni demokratom kot republikancem.

Nekdanji otok Blackwell, ki je novo ime dobil leta 1973, je znan po tem, da je z gondolo mogoče nanj priti z Manhattna, pod katerega uradno spada. Stara podoba je danes sicer povsem spremenjena z novimi stanovanjskimi bloki, novimi cenami najemnin in novimi ljudmi, med katerimi je veliko diplomatov iz sosednjih ZN. Nov je tudi Park štirih svobod Franklina D. Roosevelta, 32. predsednika ZDA, kjer bo imela Clintonova govor.

Park na jugu otoka nosi ime po slavnem govoru o položaju v državi januarja leta 1941, v katerem je predsednik ZDA Franklin Delano Roosevelt sredi druge svetovne vojne, v katero ZDA še niso vstopile, dejal, da morajo biti vsi ljudje na svetu deležni štirih svobod. To so svoboda govora, svoboda verovanja, svoboda pred pomanjkanjem in svoboda pred strahom.

Izbor prizorišča govora ne dopušča veliko dvomov o tem, kakšna predsednica bi Clintonova rada bila, če bo jeseni leta 2016 izvoljena na položaj. Roosevelt je tudi za republikance eden največjih predsednikov v zgodovini ZDA, saj je državo z gospodarskim programom New Deal rešil pred posledicami velike finančne krize in uzakonil pokojninski sistem.

Volilni štab Clintonove sporoča, da bo v soboto govorila o izzivih, ki so pred ZDA, o njenih vizijah in idejah, kako državo premakniti naprej. Kot morebitna prva predsednica v zgodovini ZDA pa bo predvidoma kot vzor omenila tudi nekdanji prvo damo Eleanor Roosevelt, ki je po smrti moža aprila 1945 postala diplomatka ZDA v ZN, aktivna na področju ženskih in človekovih pravic na splošno.

New York je mesto, od koder bo Clintonova dobila verjetno največ denarja za svojo kampanjo, tega pa je mogoče najti na Wall Streetu. Prav zaradi tega številnim v njeni stranki ni všeč njeno umeščanje v politično sredino in na zborovanju na primer ne bo newyorškega župana Billa de Blasia, ki je leta 2000 vodil njeno uspešno kampanjo za izvolitev v zvezni senat.

De Blasio je dejal, da se še ni odločil za izrek podpore nobenemu demokratskemu kandidatu ali kandidatki. Številna stališča Clintonove so mu všeč, vendar pa še vedno čaka, da se kandidatka izjasni glede velikih razlik v dohodkih, višjih plačah za delavce in bolj progresivnem davčnem sistemu. Glede tega mu je zelo všeč kandidat senator iz Vermonta Bernie Sanders, ki samemu sebi pravi socialist.

Po tem dogodku ob uradnem začetku kampanje, jih bo Clintonova imela še veliko. Iz New Yorka gre takoj v Iowo na zborovanje, ki se bo prenašalo prek spleta. Od tem pa bo obiskala še New Hampshire, Nevado in Južno Karolino. To so države, ki bodo prihodnje leto prve na vrsti za strankarske volitve oziroma zborovanja.