Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grozljive razmere kanadskih domovih za starejše, ki jih je prizadela pandemija koronavirusa

Deli na:
Grozljive razmere kanadskih domovih za starejše, ki jih je prizadela pandemija koronavirusa

Dom za ostarele Herron v predmestju Montreala, kjer so zapuščeni pacienti umirali brez oskrbe. - Foto: YouTube

Razmere v domovih za starejše v provinci Ontario, ki jo je pandemija covida-19 še posebej prizadela, so po navedbah kanadske vojske grozljive. Kanadska vojska je na vrhuncu pandemije v pet domov v tej najbolj naseljeni kanadski provinci napotila svoje pripadnike, ki so pomagali zapolniti pomanjkanje ustreznega osebja.

V poročilu, ki ga je v torek predstavil kanadski premier Justin Trudeau, vojska navaja, da so v domovih ugotovili očitne kršitve ukrepov za preprečevanje okužb ter grozljivo oskrbo starejših, ki že meji na zlorabe. Pripadniki kanadske vojske so med drugih navedli, da so poleg drugih oblik slabega ravnanja videli primere, ko so stanovalci domov "obležali umazani v plenicah", jokali za pomoč ter jih nasilno hranili, zaradi česar so se davili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trudeau je ob predstavitvi poročila dejal, da ga prevevajo različna čustva od jeze, žalosti, frustracije in bolečine. "Po vsej državi moramo bolje opraviti delo pri dolgotrajni oskrbi za naše starostnike in to v času pandemije kot po njej," je še dejal. "Največja generacija nas je vodila skozi drugo svetovno vojno. Sedaj smo mi na vrsti, da v času te globalne krize ustrezno poskrbimo za njih," je opozoril kanadski premier.

Premier Ontaria Doug Ford je v prvem odzivu na poročilo napovedal preiskavo "pokvarjenega" sistema oskrbe starejših.



Poročilo kanadske vojske med drugim navaja primer oskrbovanca, ki se je zadušil, ko so ga hranili v postelji. Vsi kasnejši poskusi, da bi ga ponovno oživili, so bili neuspešni. Pripadniki kanadske vojske so tudi navedli, da so v številnih sobah oskrbovancev našli "obsežno fekalno onesnaženje" in umazane plenice, kar je pogosto povzročilo razjede na koži. Prav tako so bile nekatere medicinske kartoteke netočne, sorodnikom pa so posredovali napačne podatke.

Prav tako so oskrbovancem, pri katerih so potrdili okužbo na novi koronavirus, dovolili, da so se sprehajali po domovih, s čimer je obstajalo tveganje za prenos okužbe na druge. Opazili so tudi, da medicinske sestre in drugo osebje več ur niso zamenjali zaščitne opreme, ko so prehajali med sobami oskrbovancev.

V Kanadi je doslej zaradi covida-19 umrlo 6700 ljudi, od tega so približno 80 odstotkov smrti zabeležili v domovih za starejše. Kanadska vojska je v domove za starejše v provinci Ontario napotila 300 vojaških zdravnikov in medicinskih sester, 1500 so jih napotili v Quebec. Poročilo o domovih za starejše v Quebecu naj bi objavili danes.