Revija Reporter
Svet

Kanadski parlament je kitajsko nasilje nad Ujguri razglasil za genocid

STA

23. feb. 2021 12:49 Osveženo: 12:50 / 23. 2. 2021

Deli na:

Kitajska vlada trdi, da se bori proti terorizmu, razkriti dokumenti pa dokazujejo nekaj drugega.

Reuters

Kanadski parlament je v ponedeljek ravnanje Kitajske s pripadniki muslimanske manjšine Ujgurov v avtonomni pokrajini Xinjiang razglasil za genocid. Peking je kanadsko potezo označil za zlonamerno provokacijo.

Organizacije za človekove pravice domnevajo, da so kitajske oblasti v taborišča za prevzgojo v Xinjiangu zaprle najmanj milijon Ujgurov in pripadnikov drugih večinoma muslimanskih manjšin.

Kanadska poslanska zbornica je v ponedeljek soglasno sprejela sklep, da so Ujguri na Kitajskem žrtve genocida. Ob tem so premierja Justina Trudeauja pozvali, naj ta izraz uporablja tudi sam.

Prav tako so pozvali k preselitvi zimskih olimpijskih iger v Pekingu leta 2020, če se bo genocid nadaljeval, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trudeau je minuli petek dejal, da iz Xinjianga prihajajo številna poročila o zlorabah. Po srečanju skupine G7 je izjavil, da se Kanada posvetuje s svojimi mednarodnimi zavezniki o uporabi izraza "genocid" za ravnanje z Ujguri.

Peking je danes sklep kanadskega parlamenta označil za sramotno dejanje in zlonamerno provokacijo 1,4 milijarde Kitajcev.

"Kanadski poskus zajezitve kitajskega razvoja s sprejetjem sklepa, povezanega s Xinjiangom, ne bo uspel," je v izjavi za javnost sporočilo kitajsko veleposlaništvo v Ottawi.

Veleposlaništvo je "dvoličnim in nesramnim" kanadskim poslancem očitalo, da so uporabili človekove pravice kot izgovor za politično manipuliranje glede Xinjianga.

Odnosi med Kitajsko in Kanado so se v zadnjih letih precej ohladili. Skalili so se leta 2018 po aretaciji finančne direktorice družbe Huawei Meng Wanzhou v Kanadi po nalogu ZDA in priprtju dveh Kanadčanov na Kitajskem - nekdanjega diplomata Michaela Kovriga in poslovneža Michaela Spavorja.

Kanadčana, ki jima kitajske oblasti očitajo vohunjenje, že vse od pridržanja nimata praktično nobenih stikov z zunanjim svetom. V Ottawi so njuno pridržanje označili za povračilni ukrep za aretacijo Mengove.