sasa lendero 2 Dobra karma

Svojemu nekdanjemu možu je Saša Lendero dala še...

shranimo v zamrzovalnik1 Svet24.si

To se zgodi s posteljnino, če jo damo za 6 ur v ...

marjan sarec pl1 Reporter.si

Šarec o propadu nezaupnice: Očitno so ...

Tonin - montaza Svet24.si

Tonin postavljen na laž, škarpa ob bazenu je ...

2021-03-04 15.18.14 Necenzurirano

Die Presse o "slovenskem bolniku": v Bruslju ...

Robert Waltl Odkrito.si

Ali je skrivanje ranljivosti greh?

Lili Žagar Odkrito.si

Nikoli ne uganete, kaj na Švedskem ustvarja Lili ...

Svet

Kanadski parlament je kitajsko nasilje nad Ujguri razglasil za genocid

Deli na:
Kanadski parlament je kitajsko nasilje nad Ujguri razglasil za genocid

Kitajska vlada trdi, da se bori proti terorizmu, razkriti dokumenti pa dokazujejo nekaj drugega. - Foto: Reuters

Kanadski parlament je v ponedeljek ravnanje Kitajske s pripadniki muslimanske manjšine Ujgurov v avtonomni pokrajini Xinjiang razglasil za genocid. Peking je kanadsko potezo označil za zlonamerno provokacijo.

Organizacije za človekove pravice domnevajo, da so kitajske oblasti v taborišča za prevzgojo v Xinjiangu zaprle najmanj milijon Ujgurov in pripadnikov drugih večinoma muslimanskih manjšin.

Kanadska poslanska zbornica je v ponedeljek soglasno sprejela sklep, da so Ujguri na Kitajskem žrtve genocida. Ob tem so premierja Justina Trudeauja pozvali, naj ta izraz uporablja tudi sam.

Prav tako so pozvali k preselitvi zimskih olimpijskih iger v Pekingu leta 2020, če se bo genocid nadaljeval, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trudeau je minuli petek dejal, da iz Xinjianga prihajajo številna poročila o zlorabah. Po srečanju skupine G7 je izjavil, da se Kanada posvetuje s svojimi mednarodnimi zavezniki o uporabi izraza "genocid" za ravnanje z Ujguri.


Peking je danes sklep kanadskega parlamenta označil za sramotno dejanje in zlonamerno provokacijo 1,4 milijarde Kitajcev.

"Kanadski poskus zajezitve kitajskega razvoja s sprejetjem sklepa, povezanega s Xinjiangom, ne bo uspel," je v izjavi za javnost sporočilo kitajsko veleposlaništvo v Ottawi.

Veleposlaništvo je "dvoličnim in nesramnim" kanadskim poslancem očitalo, da so uporabili človekove pravice kot izgovor za politično manipuliranje glede Xinjianga.

Odnosi med Kitajsko in Kanado so se v zadnjih letih precej ohladili. Skalili so se leta 2018 po aretaciji finančne direktorice družbe Huawei Meng Wanzhou v Kanadi po nalogu ZDA in priprtju dveh Kanadčanov na Kitajskem - nekdanjega diplomata Michaela Kovriga in poslovneža Michaela Spavorja.

Kanadčana, ki jima kitajske oblasti očitajo vohunjenje, že vse od pridržanja nimata praktično nobenih stikov z zunanjim svetom. V Ottawi so njuno pridržanje označili za povračilni ukrep za aretacijo Mengove.

Loading...