stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grčija ob nepremičninah ponuja še dovoljenje za bivanje

Deli na:
Grčija ob nepremičninah ponuja še dovoljenje za bivanje

Foto: Reuters

Grčija bo vlagateljem iz držav zunaj EU, ki bodo kupili ali najeli nepremičnine za več kot 250.000 evrov, zagotovila še dovoljenje za bivanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na tak način želi država spodbuditi aktivnost na zaspanem nepremičninskem trgu.

Iniciativa, ki jo je parlament podprl prejšnji teden, je nastala zaradi velikega povpraševanja arabskih, ruskih in kitajskih vlagateljev, pojasnjujejo uradniki z grškega notranjega ministrstva. Zanimanje naj bi veljalo predvsem za počitniške hiše na grških otokih, pa tudi za poslovne prostore v Atenah.

Investitorji, ki se bodo odločili za nakup nepremičnine v vrednosti četrt milijona evrov, bodo po novem pridobili tudi dovoljenje za bivanje za dobo petih let z možnostjo podaljšanja. S tem dovoljenjem bodo med drugim lahko skupaj s svojim zakonskim partnerjem oziroma partnerico ter otroki do 18. leta starosti svobodno potovali po celotnem schengenskem območju - neprekinjeno do tri mesece.

Podobne pobude so sicer pred Grčijo med drugim sprejeli na Madžarskem, na Cipru, v Španiji in na Portugalskem.

Grčija šesto leto zapored tiči v recesiji. V zameno za pomoč držav z evrom in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) je morala država zvišati tudi davek na nepremičnine, kar je še dodatno prizadelo gradbeni sektor. V njem je brez dela ostalo pol milijona ljudi, propadlo je 12.000 podjetij, cene nepremičnin pa so upadle za 30 odstotkov, je poudaril predsednik združenja grških gradbenih podjetij Dimitris Kapsimalis.