palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grčija danes ali z novo vlado ali novim mandatarjem

Deli na:
Grčija danes ali z novo vlado ali novim mandatarjem

Foto: Reuters

V Grčiji bi se danes morala zaključiti pogajanja o sestavi vladne koalicije pod vodstvom Antonisa Samarasa, voditelja zmagovalke volitev Nove demokracije, sicer bo moral predati mandatarstvo drugouvrščeni Sirizi pod vodstvom Aleksisa Ciprasa. Voditelj socialistov Evangelos Venizelos je vlado napovedal za "sredo opoldne".

O sestavi nove vlade so se pogajale Samarasova Nova demokracija, Vanizelosov Pasok in manjša Demokratska levica (Dimar) Fotisa Kuvelisa. Slednji je napovedal, da bodo Samarasovo vlado sicer podprli, ne bodo pa vstopili vanjo.

Samaras je mandatarstvo za sestavo vlade prejel v ponedeljek, vlado pa mora oblikovati v treh dneh, torej najkasneje do danes opolnoči.

Želi si vlado iz strank, ki "verjamejo v evropsko usmeritev države in v evro" in ki se strinjajo, da mora Grčija izpolnjevati mednarodne obveznosti. Hkrati se je zavzel za spremembo varčevalnih ukrepov, "tako da bi lahko rešili vprašanje brezposelnosti in druge težave".

Vodja stranke Siriza, ki zavrača mednarodne zaveze Grčije, na nedeljskih volitvah pa je zasedla drugo mesto, Aleksis Cipras, je pogajanja s Samarasom zavrnil in napovedal, da bo njegova stranka ostala v opoziciji. A če Samarasu ne bo uspelo oblikovati vlade, bi v skladu z grško zakonodajo drugi poskus pripadel prav Ciprasu.