Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Split razglasil Gotovino za častnega meščana

Deli na:
Split razglasil Gotovino za častnega meščana

Foto: Reuters

Splitski mestni svet je danes upokojenega general Anteja Gotovino v znak zahvale za vse zasluge med vojno in po njej razglasil za svojega častnega meščana. Gotovina je bil med vojno tudi poveljnik operativne cone in zbornega območja Split, med zmagovalno operacijo Nevihta pa je vodil sektor Jug, so spomnili v največjem dalmatinskem mestu.

Kot je pojasnil splitski župan Željko Kerum, je Gotovina vodil organizacijo, opremljanje in izvajanje vojaških operacij na širšem območju Dalmacije, od Velebita do Prevlake, kar je prispevalo k osvoboditvi celotnega ozemlja države, ki je bilo v njegovi vojaški pristojnosti.

Gotovina je sicer začel svojo vojaško pot leta 1991 v zahodni Slavoniji, kjer je bil tudi ranjen.

Po vojni je bil glavni inšpektor hrvaške vojske, nekdanji predsednik Stipe Mesić pa ga je izredno upokojil leta 2001 skupaj z enajstimi generali, ki so nasprotovali politiki takratne levosredinske vlade do vojne in sodelovanju z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.


Haaško sodišče je proti Gotovini leta 2001 vložilo obtožnico zaradi vojnih zločinov med in po operaciji Nevihta. Po štirih letih na begu so ga prijeli decembra 2005 na Kanarskih otokih. Sojenje se je začelo leta 2008, prejšnji petek pa so ga, skupaj z generalom Mladenom Markačem, oprostili vseh obtožb.

Medtem so pobude za razglasitev Gotovine in Markača za častna meščana sprožili še v Osijeku, v Koprivnici pa za Markača. Tovrstne pobude se vrstijo tudi v nekaterih drugih hrvaških mestih in občinah.

V soboto bodo Gotovini izročili listino častnega meščana Zadra na podlagi lanske odločitve mestne skupščine. Tudi Markač je pred oprostilno sodbo haaškega sodišča postal častni meščan Đurđevca in Lipika.

Minister za veterane Predrag Matić je napovedal, da sta generala kandidata za najvišje vojaško odlikovanje, ki ga bodo kmalu uvedli na Hrvaškem - red domovinske časti Blago Zadro.