Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

George Bush mlajši podprl imigracijsko reformo v ZDA

Deli na:
George Bush mlajši podprl imigracijsko reformo v ZDA

Foto: Reuters

Nekdanji predsednik ZDA, republikanec George Bush mlajši je v pogovoru za televizijo ABC izrazil podporo reformi imigracijskega sistema v ZDA, ki se mu je sicer leta 2007 zaradi nasprotovanja republikancev v kongresu izmuznila iz rok.

Bush je pogovor za televizijo ABC dal prejšnji teden v Tanzaniji, deli intervjuja pa prihajajo na dan počasi.

Nekdanji predsednik ZDA se je doslej bolj ali manj držal zase. Večkrat je dejal, da ne bo kritiziral svojega naslednika Baracka Obamo in to besedo drži še naprej. Na vprašanje, zakaj je Obama nadaljeval njegove varnostne politike, je Bush odgovoril, da se je Obama verjetno šele ob prihodu v Belo hišo zavedel vseh groženj ZDA.

Bush je v Teksasu na guvernerskih volitvah zmagoval s podporo volivcev latinskoameriškega izvora in tudi na položaju predsednika ZDA se je zavedal pomena volilnega telesa, brez katerega v prihodnje ne bo mogoče dobivati volitev na zvezni ravni. Leta 2007 je skupaj z danes pokojnim demokratskim senatorjem iz Massachusettsa Edwardom Kennedyjem skušal rešiti problem milijonov nezakonitih priseljencev v ZDA, vendar so reformo v kongresu blokirali njegovi republikanci.

Tokrat z reformo poskuša Obama. Senat je predlog reforme že potrdil, v predstavniškem domu pa republikanci, ki imajo tam večino, ponovno napovedujejo težave. Bush je za ABC dejal, da je treba sistem, ki ne deluje, popraviti ter ljudi začeti obravnavati spoštljivo.

Nekdanjega predsednika je sicer na televiziji CBS zanikal republikanec iz Teksasa Mike McCaul, ki je dejal, da senatni predlog pomeni le metanje bonbončkov volivcem. McCaul je dejal, da Obama želi, da predlog reforme propade, da bodo lahko demokrati leta 2014 to izkoristili na kongresnih volitvah.

Bush, ki je leta 2004 osvojil drugi predsedniški mandat tudi zaradi razširjanja strahu med Američani pred istospolnimi porokami, je tokrat za ABC ubral drugačne strune. Članom svoje stranke, ki nasprotujejo tem porokam, je položil na srce, naj ne kritizirajo drugih, dokler ne pogledajo v svoje srce. Bush sicer ni neposredno izrazil podpore homoseksualnim porokam, kot je to storil Obama, vendar pa jim tudi ni nasprotoval.