Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Republikanci za tožbo proti predsedniku Obami

Deli na:
Republikanci za tožbo proti predsedniku Obami

Foto: Reuters

Republikanci v predstavniškem domu ameriškega kongresa so v sredo z resolucijo pooblastili svojega predsednika Johna Boehnerja za tožbo proti predsedniku ZDA Baracku Obami, ker se ni držal zakona o zdravstveni reformi, ki mu sicer sami nasprotujejo od potrditve leta 2010 naprej.

Ameriški kongresniki morajo novembra pred volivce in politični cirkus se je uradno začel. Republikanci v predstavniškem domu so doslej 50-krat glasovali za razveljavitev zdravstvene reforme, sedaj pa govorijo o tožbi predsednika, ker je spremenil določilo zakona o začetku veljave določila po katerem morajo podjetja z več kot 50 zaposlenimi zavarovati svoje delavce, sicer bodo plačali kazen. Obama je rok za podjetja z manj kot 100 zaposlenimi podaljšal do leta 2016. Za večja podjetja je rok do leta 2015, za podjetja z manj kot 50 zaposlenimi pa določilo ne velja.

Republikanec iz Ohia Boehner je po glasovanju o resoluciji, ki jo je potrdilo 225 republikancev, proti pa so bili vsi demokrati in pet republikancev dejal, da ni potrebno nikogar posebej opominjati, koliko škode je Obama naredil gospodarstvu. To se mu je zareklo na dan, ko je ministrstvo za trgovino objavilo novico, da je bila gospodarska rast v drugem četrtletju 4-odstotna. Obama je glasovanje o pooblastilu za tožbo vzel kot priložnost za norčevanje iz republikance.

"Nehajte že enkrat biti jezni na vse. Nehajte že sovražiti. Vsi vidijo, da gre za politično potezo, čeprav je slaba, saj vsako takšno glasovanje pomeni, da ni glasovanja o stvareh, ki so pomembne za ljudi. Tožijo me, ker delam. Jezni so, ker opravljam svoje delo in pomagam ljudem z izvršnimi ukazi. Ampak to delam le zato, ker sami nič ne delajo," je svojim privržencem v Kansas Cityju povedal Obama.



Datum tožbe še ni določen in tudi ni jasno, ali bo sploh kdaj vložena. Demokrati resolucijo o tožbi izkoriščajo kot opozorilo svojim volivcem, da bodo republikanci skušali odstaviti Obamo in so na ta račun doslej že zbrali več milijonov dolarjev.

Boehner je v četrtek odločno zanikal, da se pripravlja impeachment in zatrdil, da gre za prevaro osebja Bele hiše in demokratov, ki želijo na ta način privabiti več volivcev na volišča. Boehner se impeachmenta otepa, ker so se republikanci s tem opekli že pri predsedniku Billu Clintonu in se zavedajo, da javno mnenje, razen njihovih volivcev, tega noče.

Zadnja anketa televizije CNN kaže, da dve tretjini volivcem impeachmenta ne podpirata. Med njimi je 83 odstotkov demokratov in 63 odstotkov neodvisnih. Impeachment sicer podpira 57 odstotkov republikanskih volivcev.