Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA bodo dovoljeno mejo javnega dolga dosegle sredi oktobra

Deli na:
ZDA bodo dovoljeno mejo javnega dolga dosegle sredi oktobra

Foto: Reuters

Finančni minister ZDA Jacob Lew je včeraj sporočil, da bo država znova dosegla zgornjo dovoljeno mejo javnega dolga 17. oktobra, ko jo bo potrebno ponovno dvigniti, ali pa bodo ZDA plačilno nesposobne. Lew je ob tem opozoril kongresne republikance, da se o javnem dolgu Bela hiša ne bo pogajala.

V ZDA trenutno ponovno poteka spor glede meje javnega dolga, hkrati s sporom glede proračuna, zaradi česar znova grozi najmanj znižanje bonitetne ocene, v najslabšem primeru pa stečaj države. Do 1. oktobra je potrebno potrditi zakon o začasnem financiranju dela vlade, sicer se bodo vse dejavnosti, ki niso nujne, zaustavile.

Do 17. oktobra pa je potrebno povišati sedanjo mejo dovoljenega dolga v višini 16.700 milijard dolarjev. V nasprotnem primeru pa bodo morale ZDA izbirati med plačevanjem obveznosti do upnikov, kot je Kitajska in proračunskimi obveznostmi, kot je izplačevanje pokojnin. Pri meji javnega dolga ne gre za nove obveznosti, ampak za porabo, ki jo je kongres že odobril.

Dovoljena meja javnega dolga je bila dosežena že maja, finančno ministrstvo pa je uspelo zavleči bankrot s premeščanjem denarja po vladnih računih. Lew sporoča, da bo 17. oktobra takšne ustvarjalnosti konec, posledice pa bodo "katastrofalne". Obeta se strmoglavljenje borznih indeksov, rast obrestnih mer, kakor tudi zahteve upnikov po višjih donosih na zakladne obveznice oziroma zahteve po izplačilu tega dolga.

"Predsednik se je pripravljen pogajati o prihodnji smeri proračunske politike, vendar pa se ne bo pogajal o tem ali bodo ZDA poravnale zapadle obveznosti. Dvig meje javnega dolga ne pomeni povečanja porabe, ampak le omogoča plačilo že odobrene porabe," je sporočil Lew.

Republikanci želijo, da predsednik Barack Obama v zameno za povišanje meje javnega dolga sprejme preložitev izvajanja ključnega določila zdravstvene reforme za leto dni. Gre za zahtevo, da se vsi posamezniki zavarujejo, ali pa plačajo davčno kazen. Demokrati so proti, ker bi to podrlo celotno reformo.


Hkrati s problemom meje javnega dolga je na mizi pereč problem proračuna. Predstavniški dom kongresa je sprejel predlog zakona o začasnem financiranju dela vlade po 1. oktobru, vendar tako, da je z istim predlogom odvzel ves denar za izvajanje zdravstvene reforme.

Predlog je šel v senat, kjer vodja večine, demokrat Harry Reid uporablja proceduralno taktiko, da del o ukinitvi denarja za reformo umakne iz predloga in potrdi le del o nadaljevanju financiranja dela vlade z navadno večino 51 glasov. Predlog bi potem romal nazaj v predstavniški dom, kjer se bodo morali republikanci odločiti, ali bodo sprejeli odgovornost za "zaprtje" vlade.

Republikanci so to storili leta 1995, ko je bil predsednik Bill Clinton, vendar pa so bile posledice hujše zanje. Javnost je krivdo večinoma zvrnila nanje in demokrati so potem pridobili nekaj kongresnih sedežev.

Za nekaj kratkočasja je poskrbel republikanski senator iz Teksasa in pripadnik gibanja čajanke Ted Cruz, ki je od torka popoldne stal na nogah in govoril o vsem mogočem, od boja za osamosvojitev do pravljic za lahko noč, da bi zadržal glasovanje o predlogu zakona, ki so ga ironično potrdili prav republikanci v predstavniškem domu.

Njegov namen je bil zadržati glasovanje o izključitvi ukinitve sredstev za zdravstveno reformo z navadno večino. Demokrati imajo v senatu 54 glasov. Praktičnih posledic ni bilo, ker bo šlo glasovanje naprej, kot si ga je zamislil Reid, ki je o Cruzovem nastopu dejal, da je verjetno pridobil nekaj denarja od pripadnikov gibanja čajanke.

Senat bo torej proračunsko žogo brcnil nazaj v predstavniški dom, ki bo zaradi Cruzovega 21-urnega zavlačevanja imel na voljo manj časa, da pred 1. oktobrom potrdi nekaj, kar ne bo sprejemljivo za demokrate. Tisti, ki bo imel žogo nazadnje, bo nato tehnično kriv za zaustavitev delovanja vlade. Zaradi tega Cruza ni podpiral nihče od vodilnih republikancev v senatu.