900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francozi zapuščajo Afganistan

Deli na:

Francoski predsednik Francois Hollande je včeraj sporočil, da bo Francija začela svoje bojne enote iz Afganistana umikati julija, umik pa končala do konca leta. Potem ko so bili danes v Afganistanu ubiti štirje francoski vojaki, je še dejal, da jim bodo pripravili nacionalno spominsko slovesnost in da bodo ranjene kmalu pripeljali domov.

Pred tem je francosko obrambno ministrstvo potrdilo, da so bili v samomorilskem napadu na vzhodu Afganistana v provinci Kapisa včeraj ubiti štirje francoski vojaki mednarodnih sil pod poveljstvom Nata Isaf, še pet pa jih je bilo ranjenih, od tega trije huje. Odgovornost za napad so prevzeli talibani.

Hollande je z današnjo potrditvijo umika sicer izpolnil predvolilno obljubo. S tem se bodo francoske sile iz Afganistana umaknile dve leti prej kot druge bojne enote Isafa.

V kratki izjavi v kraju Tulle je Hollande še dejal, da morajo do konca umika storiti vse, da bodo francoski vojaki izpolnjevali svoje obveznosti, vendar ob najvišji ravni varnosti in ob najvišji pozornosti do življenj vojakov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francija ima v Afganistanu okoli 3500 vojakov, nameščeni pa so večinoma v provinci Kapisa.