stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francija zanika vohunjenje za državljani na spletu

Deli na:
Francija zanika vohunjenje za državljani na spletu

Foto: Reuters

Francoska vlada je zanikala, da izvaja obsežen nadzor na spletu in nad telefonskimi klici ter da zbira podatke o elektronski komunikacijah francoskih državljanov, poroča francoski časnik Le Monde. Ta je sicer v četrtek pisal, da francoska tuja obveščevalna služba DGSE nadzira spletno in telefonsko komunikacijo v Franciji in tujini.

Po navedbah neimenovanih virov blizu francoskemu premieru Jean-Marcu Ayraultu so očitki, ki jih je Le Monde objavil v četrtek in v katerih je francoski nadzor primerjal z ameriškim vohunskim programom Prizma, nepravilni.

Po četrtkovih navedbah časnika naj bi DSGE prestrezala telefonske in računalniške elektromagnetne signale ter nato shranjevala informacije na superračunalniku na svojem sedežu.

Prestrežene informacije naj bi pokazale, kdo je komuniciral s kom, vsebine komunikacij pa ne, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Neimenovani viri so za Le Monde povedali, da je obveščevalna služba izvajala le "varnostno prestrezanje".

Kot je v četrtek še pisal Le Monde, gre za operacijo, ki "je zunaj zakona in nad vsakim ustreznim nadzorom". A po navedbah virov blizu Ayraultu so ta prestrezanja legalna in jih je avtoriziral sam premier na podlagi nasvetov neodvisne Nacionalne komisije za nadzor varnostnih prestrezanj.